Το ΔΝΤ θα στηρίξει το Κίεβο αν χαθεί η Ανατολική Ουκρανία

Το ΔΝΤ θα στηρίξει το Κίεβο αν χαθεί η Ανατολική Ουκρανία 

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ουκρανίας, ύψους 17 δισεκ. δολαρίων, θα «τροποποιηθεί» σε περίπτωση που χαθεί ο έλεγχος του ανατολικού τμήματος χώρας, όπου έχει εκδηλωθεί η εξέγερση των φιλορώσων.

«Αν η κεντρική κυβέρνηση απολέσει τον ουσιαστικό έλεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας, το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του με την οποία περιγράφεται λεπτομερώς το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την χώρα.

«Η σύγκρουση ενδέχεται να μειώσει τα δημόσια έσοδα και να βλάψει σημαντικά τις επενδυτικές προοπτικές», ανέφερε το Ταμείο, προσθέτοντας ότι η οικονομική και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ενδέχεται να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο από ότι προβλέπεται.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χαρκίβ) αντιπροσωπεύουν πάνω από το 21% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας και το 30% της βιομηχανικής παραγωγής της.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ενδέχεται να καταστεί «απαραίτητη» μια «αύξηση» της οικονομικής βοήθειας η οποία χορηγείται στην Ουκρανία. Προβλέπονται επίσης «διορθωτικά» μέτρα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ζητεί το Ταμείο, σύμφωνα με την έκθεση.

Το δάνειο των 17 δισεκ. δολαρίων, που χορηγείται με αντάλλαγμα δραστικά μέτρα εξοικονόμησης δημοσίων πόρων, εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 27 δισεκ. δολαρίων το οποίο έχει υποσχεθεί να χορηγήσει στο Κίεβο η διεθνής κοινότητα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ