14 τραυματίες στην Ουκρανία

14 τραυματίες στην Ουκρανία

 

Φιλορώσοι αυτονομιστές, οπλισμένοι με γκλομπ και μαχαίρια, επιτέθηκαν σήμερα σε διαδήλωση υποστηρικτών της κυβέρνησης του Κιέβου στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι.

Δεκάδες άνδρες, ντυμένοι με στολές παραλλαγής και κρατώντας μπαστούνια του μπέιζμπολ, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των περίπου 1.000-2.000 διαδηλωτών που κρατούσαν ουκρανικές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά «Το Ντονέτσκ είναι Ουκρανία». Οι φιλορώσοι, περίπου 500 άτομα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτόξευσαν πέτρες, πυροτεχνήματα και τουλάχιστον μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στο πλήθος.

Η αστυνομία επιχείρησε να επέμβει, χωρίς αποτέλεσμα ενώ στο σημείο έσπευσαν πολλά ασθενοφόρα. Η διαδήλωση διαλύθηκε λίγη ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος, τραυματίστηκαν από τις πέτρες. Ο 32χρονος δημοσιογράφος Εβγκέν Σιμπάλοφ είπε ότι η διαδήλωση ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και μία ώρα αργότερα οι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν επίθεση. «Ήταν μια βροχή από τούβλα και πυροτεχνήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ένας άλλος δημοσιογράφος, του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, είπε ότι είδε πέντε ανθρώπους -φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές και αυτονομιστές- που έφεραν τραύματα στο κεφάλι.

Νωρίτερα σήμερα, περίπου 300 αυτονομιστές στο Ντονέτσκ επιτέθηκαν σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας Privat του πολυεκατομμυριούχου κυβερνήτη Ιγκόρ Κολομόισκι τον οποίο χαρακτήριζαν «φασίστα» και «εχθρό του λαού».

Ο Κολομόισκι, η περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,4 δισ. δολάρια, διορίστηκε πρόσφατα κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας του Ντιπροπετρόφσκ. Εκτός από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο νέος κυβερνήτης έγινε το πρόσωπο της ημέρας στην Ουκρανία καθώς υποσχέθηκε ότι θα δίνει το ποσό των 10.000 δολαρίων για καθέναν από τους αυτονομιστές που θα συλληφθεί και θα παραδοθεί στις αρχές.

Ο Κολομόισκι έχει επικρίνει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος του απάντησε χαρακτηρίζοντάς τον «απατεώνα».

Στις αρχές Απριλίου η Μόσχα εξαγόρασε τη ρωσική θυγατρική της τράπεζας Privat, της μεγαλύτερης ουκρανικής τράπεζας.

 

Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ