Τα ΜΜΕ για το “ιστορικό μήνυμα” του Ερντογάν

Τα ΜΜΕ για το “ιστορικό μήνυμα” του Ερντογάν

 

Ως «ιστορικό μήνυμα» υποδέχεται σήμερα ο τουρκικός Τύπος το χθεσινό μήνυμα του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για τα γεγονότα του 1915. Όλα τα πρωτοσέλιδα τονίζουν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός σε επίσημη δήλωση του αναφέρεται στα γεγονότα του 1915 και εκφράζει την λύπη του.

«Ελάτε να μετατρέψουμε τις πικρίες σε φιλία», συνοψίζει με τον τίτλο της πρώτης σελίδας η εφημερίδα Sabah, ενώ η Milliyet αναφέρεται σε «Δήλωση έκπληξη από τον Ερντογάν για το 1915». Πολλές εφημερίδες διατείνονται ότι διεθνώς η δήλωση χαρακτηρίστηκε ως «πολιτικός σεισμός».

Ο Τύπος σημειώνει ωστόσο ότι η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού δεν ικανοποίησε απολύτως την αρμενική διασπορά, προς την οποία απευθυνόταν αφού είχε εκδοθεί σε εννέα γλώσσες. Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, που εκπροσωπεί αρμενικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι «η Άγκυρα εξακολουθεί να αρνείται την γενοκτονία».

Ο τοποτηρητής της πατριαρχικής έδρας των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, σεβασμιότατος Αράμ Ατεσιάν, είπε ότι «πρόκειται για μία συγκινητική ιστορική δήλωση, η οποία ελάφρυνε τον πόνο μας».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αντιμετώπισε θετικά τη δήλωση Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό και θετικό βήμα». Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε που τόνισε ότι «πρόκειται για ένα θετικό μήνυμα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ