Bloomberg: Η αναγέννηση της Αθήνας-Το μόνο που λείπει είναι τα Ελγίνεια

Bloomberg: Η αναγέννηση της Αθήνας-Το μόνο που λείπει είναι τα Ελγίνεια

 

«Τα Ελγίνεια είναι το μόνο πράγμα που λείπει από την Αθήνα» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg στον τίτλο του εκτενούς άρθρου για τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η ελληνική πρωτεύουσα. Το πρακτορείο αναφέρει πως το σκηνικό στην Αθήνα είναι πολύ διαφορετικό από το χάος των προηγούμενων ετών. «Οι διακοσμητικές αλλαγές γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης σηματοδοτούν την ανάδυση της Ελλάδας από την κρίση» σχολιάζει το Bloomberg.

«Για την Αθήνα, η ανάκαμψη εξαρτάται από την προσέλκυση τουριστών στα μουσεία και τον Παρθενώνα. Επιχειρήσεις γύρω από το Σύνταγμα, εκ των οποίων και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, πλήρωσαν για την ανακαίνιση της πλατείας που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο» αναφέρει το δημοσίευμα.

 «Οι επενδυτικές ευκαιρίες στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται στον τουρισμό ίσως και σε λίγους κλάδους υπηρεσιών» δηλώνει στο πρακτορείο ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.  Το Bloomberg επισημαίνει ότι το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ για τις τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα, αλλά για την Αθήνα η αύξηση άγγιξε μόλις το 2,5%. Οι επισκέψεις στην Ακρόπολη αυξήθηκαν κατά 1,1% έναντι αύξησης 22% που καταγράφηκε κατά μέσο όρο στους αρχαιολογικούς χώρους εθνικά. Το Μουσείο της Ακρόπολης, που άνοιξε το 2008 επίσης καταγράφει σχετικά μικρή αύξηση επισκέψεων.

Στο Bloomberg, μίλησε και ο κ. Καμίνης τονίζοντας ότι είναι κρίσιμη η διασύνδεση του Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας «Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μία γραμμή από τον Πειραιά στην Αθήνα που θα φέρνει όσους φτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο να σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία»

 

Οι πρωτοβουλίες και οι επενδύσεις

Το Bloomberg αναφέρεται σε όλες τις πρωτοβουλίες που γίνονται για την Αθήνα. Από το project Rethink Athens που έγινε με διαγωνισμό από το Ίδρυμα Ωνάση και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων επέκταση του τραμ, σύνδεση του Μουσείου της Ακρόπολης με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και πεζοδρόμηση του κέντρου, μέχρι τις επενδύσεις στα παράλια της πόλης.

«Προς το παρόν, οι ξένοι επενδυτές αγκαλιάζουν την ακτογραμμή» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Κινέζοι και Καταριανοί συμμετέχουν σε κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Lamda Development για την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Έξι μίλια πιο μακριά, η  Jermyn Street Real Estate, αγοράζει το 90% του Αστέρα στη Βουλιαγμένη».

 «Οι εξελίξεις – σε συνδυασμό με το πολιτιστικό κέντρο που θα έχει νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή κοντά στον Πειρειά, ένα έργο 550 εκατ. ευρώ που σχεδιάστηκε από τον Ρέντζο Πιάνο και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρχιτεκτονική αναγέννηση της παραλίας.

 

Πηγή: euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ