Κατηγορώ του Ομπάμα στη Ρωσία

Κατηγορώ του Ομπάμα στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για μη τήρηση της διεθνούς συμφωνίας της Γενεύης που έχει στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε τη Μόσχα με νέες κυρώσεις.

“Μέχρι στιγμής, δεν είδαμε να σέβονται ούτε το πνεύμα ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης”, δήλωσε ο Ομπάμα, επικαλούμενος τη στάση των Ρώσων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε κακόβουλους ενόπλους να καταλαμβάνουν κτίρια, να παρενοχλούν τον κόσμο που δεν συμφωνεί με αυτούς, να αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν είδαμε τη Ρωσία να παρέμβει για να τους αποθαρρύνει”, υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι, αν η Ρωσία συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξουν “συνέπειες και νέες κυρώσεις” των ΗΠΑ σε βάρος της, ενώ τόνισε ότι τα κατασταλτικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται έχουν “αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία”.

Ο Ομπάμα, ωστόσο, δεν όρισε ημερομηνία, μετά την οποία πιθανόν να αποφασιστούν νέες κυρώσεις. “Αντίθετα, είδαμε την ουκρανική κυβέρνηση να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, να υιοθετεί νόμο για χορήγηση αμνηστίας και να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι οποίες συνάδουν με τις συνομιλίες της Γενεύης”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει “στρατιωτική λύση στο πρόβλημα στην Ουκρανία”.

Πρόκειται για τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του Ομπάμα, μετά την υπογραφή, πριν από μία εβδομάδα, της συμβιβαστικής συμφωνίας της Γενεύης για την Ουκρανία, η οποία προβλέπει, κυρίως, τον αφοπλισμό των παράνομων ένοπλων ομάδων τόσο φιλοδυτικών στο Κίεβο όσο και φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική χώρα, καθώς και την εκκένωση όλων των κτιρίων που έχουν καταληφθεί.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τόνοι ανέβηκαν εκ νέου χθες μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών, οι οποίες αλληλοκατηγορούνται ότι οργάνωσαν τις ενέργειες των υποστηρικτών τους και ανέπτυξαν δυνάμεις τους κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ