Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ με φόντο την Ουκρανία

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ με φόντο την Ουκρανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 10 Μαΐου στην Στράλσουντ, στην εκλογική της περιφέρεια στην ακτή της Βαλτικής, στην βορειοανατολική Γερμανία, αναφέρει η περιφερειακή εφημερίδα “Όστζεε Τσάιτουνγκ”.

Η συνάντηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, καθώς ούτε η καγκελαρία της Γερμανίας, ούτε το Μέγαρο των Ηλυσίων θέλησαν να σχολιάσουν σχετικά.

Η καγκελάριος προσκάλεσε τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας για άτυπες συνομιλίες, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι «η κατάσταση στην Ουκρανία».

Από την άνοδό της στην καγκελαρία η Μέρκελ προσκαλεί συχνά αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες στην Στράλσουντ, μια μικρή πόλη στην ακτή της Βαλτικής.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ θα συναντηθεί με αρμόδιους υπουργούς της Σλοβακίας και της Ουκρανίας αύριο στην Μπρατισλάβα για να συζητήσουν την πιθανότητα της αντιστροφής της ροής του φυσικού αερίου ώστε να μεταφέρεται πίσω στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Έτινγκερ, τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας Γιούρι Προντάν και τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομίας Τόμας Μαλατίνσκι θα γίνουν πριν από μια άλλη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ουκρανία και την Ρωσία την Δευτέρα στην Μόσχα.

«Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν με αυτό το σχήμα προκειμένου να προετοιμάσουν την συμφωνία για το Μνημόνιο Κατανόησης για την αντιστροφή της ροής από την Σλοβακία στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε παράλληλα ότι «ο Προντάν μεταβαίνει αύριο στην Μπρατισλάβα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ