“Ο Πιστόριους είναι εγωιστής και ταπείνωνε τη Ρίβα”

“Ο Πιστόριους είναι εγωιστής και ταπείνωνε τη Ρίβα”

 

Ο εισαγγελέας στη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους, που κατηγορείται για το φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, παρουσίασε μια καθόλου κολακευτική εικόνα του νοτιοαφρικανού ολυμπιονίκη και παραολυμπιονίκη κατηγορώντας τον ότι είναι εγωιστής και ότι ταπείνωνε και επέπληττε συχνά τη σύντροφό του.

Στη διάρκεια της 19ης ημέρας της δίκης του 27χρονου παραολυμπιονίκη, που κατηγορείται ότι δολοφόνησε το 29χρονο μοντέλο τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Φεβρουαρίου, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ αναφέρθηκε στην αρκετές φορές τεταμένη σχέση του ζευγαριού πριν από το τραγικό συμβάν.

Αναλύοντας κυρίως τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει οι δύο εραστές, ο Νελ περιέγραψε έναν άνδρα εγωκεντρικό και ζηλόφθονο, ο οποίος δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη για τις πράξεις του.

Ο Πιστόριους παρέμεινε ψύχραιμος στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της αντεξέτασής του από τον εισαγγελέα, η φήμη του οποίου ως ένας από τους πιο σκληρούς δικηγόρους της Νότιας Αφρικής του έχει χαρίσει το παρωνύμιο «το πίτμπουλ».

«Σε μια σχέση τεσσάρων μηνών και καθώς αυτή γινόταν πιο έντονη συνέβαινε αυτό: της συμπεριφερόταν άσχημα, ζητούσε συγγνώμη, χαμογελούσε», δήλωσε ο Νελ.

Αναφερόμενος στους καυγάδες του ζευγαριού μέσω μηνυμάτων, ο Νελ προσπάθησε να δείξει ότι ο Πιστόριους ταπείνωνε συνεχώς τη Στέενκαμπ, δεν ενδιαφερόταν παρά μόνο για τον εαυτό του και την εικόνα του. Εκείνη υπέφερε, παραπονιόταν, στη συνέχει εκείνος ζητούσε συγγνώμη προτού της κάνει νέες παρατηρήσεις, κάποιες φορές δημοσίως: δεν έπρεπε να μασάει τσίχλα, να τον χαϊδεύει στον λαιμό, έπρεπε να προσέχει την προφορά της.

Ο παραολυμπιονίκης από την πλευρά του, αν και παραδέχθηκε ότι η συμπεριφορά του έκανε «δυστυχισμένη» τη Ρίβα, προσπάθησε να εξηγήσει ότι βρισκόταν και ο ίδιος στο μικροσκόπιο των Μέσων Ενημέρωσης και έδινε συμβουλές στην Στέενκαμπ για να μην υποπίπτει σε λάθη δημοσίως, ενώ επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να κρίνει μια σχέση από μερικά μηνύματα.

«Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να πω στη Ρίβα ότι την αγαπούσα», παραδέχθηκε ο Πιστόριους, εμφανώς συγκινημένος, όταν ο Νελ παρατήρησε ότι στα πολλά μηνύματα που είχε ανταλλάξει το ζευγάρι δεν μιλούσαν ποτέ για αγάπη.

Ο εισαγγελέας στη συνέχεια έφερε σε δύσκολη θέση τον Πιστόριους αναφερόμενος στο περιστατικό που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2013 σε ένα γεμάτο κόσμο εστιατόριο στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ο αθλητής πυροβόλησε με το πιστόλι ενός φίλου του.

Ο Πιστόριους ισχυρίστηκε ότι το όπλο του το έδωσε ένας φίλος του κάτω από το τραπέζι του εστιατορίου και αυτό εκπυρσοκρότησε, αν και ένας εμπειρογνώμονας της αστυνομίας είχε καταθέσει νωρίτερα στην ακροαματική διαδικασία ότι το όπλο θα μπορούσε να εκπυρσοκροτήσει μόνο αν κάποιος τραβούσε τη σκανδάλη.

«Δεν ακούμπησα τη σκανδάλη», επανέλαβε ο παραολυμπιονίκης πολλές φορές. «Δεν είχα το δάχτυλο στη σκανδάλη».

«Κατηγορείτε οποιονδήποτε εκτός από τον εαυτό σας», κατηγόρησε ο Νελ τον διάσημο αθλητή.

Η δίκη του Πιστόριους αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Μάιο. Αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

 

Πηγή φωτογραφιών: dailymail.co.uk

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ