FAZ: Περιμένοντας τα ελληνικά ομόλογα

FAZ: Περιμένοντας τα ελληνικά ομόλογα

 

«Περιμένοντας τα ελληνικά ομόλογα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει στον υπότιτλό της: «Η κυβέρνηση Σαμαρά ελπίζει σε ένα θρίαμβο, αλλά στην τρόικα επικρατεί σκεπτικισμός». Η εφημερίδα γράφει:

«Μια έκδοση νέων ομολόγων θα έλυνε το πρόβλημα της κυβέρνησης να καλύψει τα κενά του προϋπολογισμού που θα προκύψουν το 2014 και το 2015 χωρίς νέες περικοπές. Πάνω από όλα όμως η κυβέρνηση θα είχε να επιδείξει ένα θρίαμβο στις ευρωεκλογές. Οι δανειστές της Ελλάδας βλέπουν με σκεπτικισμό την έκδοση των ομολόγων, διότι η κυβέρνηση δεν θα πιεζόταν πλέον να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά των Ελλήνων οικονομικών αναλυτών, η Ελλάδα θα κέρδιζε πολλά εάν έχανε το status του παρία που έχει μέχρι σήμερα. Μια έκδοση νέων ομολόγων ακόμα και για πειραματικούς σκοπούς θα ήταν σε κάθε περίπτωση περιορισμένη για ξένους και θεσμικούς επενδυτές».

Η Handelsblatt γράφει πως η «Ελλάδα πληρώνει για χρήματα εξαμήνου τόσο λίγα όσο το 2010». «Όλο και πιο συχνά η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε φθηνό χρήμα. Η υπερχρεωμένη χώρα εξέδωσε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου εξαμηνιαίας διάρκειας και προσέφερε απόδοση κατά μέσο όρο 3%. Με τόσο χαμηλό επιτόκιο οι επενδυτές ήταν ικανοποιημένοι για τελευταία φορά πριν από τέσσερα χρόνια, όταν δηλαδή για τελευταία φορά δάνεισαν στην Ελλάδα χρήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ