Βρετανία: Πρώην διοικητής του IRA σε δείπνο στα ανάκτορα

Βρετανία: Πρώην διοικητής του IRA σε δείπνο στα ανάκτορα

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν Μακ Γκίνες, πρώην διοικητής του IRA και πρώην «υπ’ αριθμόν 1 εχθρός» για το Λονδίνο, θα παραβρεθεί την Τρίτη σε ένα επίσημο δείπνο που παραθέτει η βασίλισσα Ελισάβετ στα ανάκτορα του Γουίνδσορ, κάτι που θα φαινόταν απλώς αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια.

Ο Μακ Γκίνες, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία, θα συμμετάσχει στο δείπνο το οποίο οργανώνεται με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς στη Βρετανία.

Η βασίλισσα πραγματοποίησε το 2011 μια ιστορική επίσκεψη στην Ιρλανδία και αυτή ήταν η πρώτη φορά που Βρετανός μονάρχης επισκέφθηκε τη χώρα μετά την ανεξαρτησία της, το 1922. Η επίσκεψη του Χίγκινς, που ξεκινά την Τρίτη, θα αποτελέσει ένα νέο, συμβολικό βήμα προς τα εμπρός, στις σχέσεις των δύο χωρών.

 Μολονότι έχει επισκεφθεί πολλές φορές το Λονδίνο από το 2011 που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας, εκτός του δείπνου στα ανάκτορα, είναι προγραμματισμένο να μιλήσει και στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή ωστόσο ήταν η πρόσκληση του Μακ Γκίνες στο βασιλικό δείπνο. Ο 63χρονος πολιτικός, που ο βρετανικός Τύπος αποκαλούσε επί χρόνια «τον πιο επικίνδυνο εχθρό του Στέμματος» είχε αρνηθεί μια έδρα στο Κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ απλώς και μόνο για να μην ορκιστεί πίστη στη βασίλισσα.

Πάντως η Ελισάβετ έχει συναντηθεί άλλη μία φορά με τον Μακ Γκίνες, τον Ιούνιο του 2012, σε ένα θέατρο του Μπέλφαστ. Τότε οι δυο τους είχαν κάνει χειραψία μπροστά στις κάμερες, κάτι που κανείς δεν θα το πίστευε πριν από μερικά χρόνια. Ο βασικός λόγος είναι ότι ο Μάρτιν Μακ Γκίνες ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του IRA ήδη από το 1979, την εποχή δηλαδή που η οργάνωση αυτή σκότωσε τον Λόρδο Μαουντμπάντεν, τον θείο του πρίγκιπα Φιλίππου και τελευταίο αντιβασιλιά της Ινδίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ