Handelsblatt: Τι πρέπει να κάνει η Μέρκελ στην Αθήνα

Handelsblatt: Τι πρέπει να κάνει η Μέρκελ στην Αθήνα

 

«Την Παρασκευή η Άνγκελα Μέρκελ ταξιδεύει στην Αθήνα. Θα πρέπει εκεί να μην ξεχάσει όχι μόνο να πει θερμά λόγια, αλλά και να κάνει οικονομικές παραχωρήσεις» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», σε άρθρο γνώμης σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα.

«Για το δικό τους συμφέρον, πρέπει οι χώρες της Ευρωζώνης να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας» αναφέρεται στο άρθρο και επισημαίνεται ότι ήδη την περασμένη εβδομάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συζήτησε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ένα νέο σχέδιο δράσης για την Ελλάδα.

«Μια από τις προτάσεις είναι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης να συμμετάσχουν στην οικονομική βοήθεια ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. ‘Είμαστε σε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για να συγκεντρώσουμε, μαζί με το Eurogroup, τα διάφορα μέτρα σε αν σχέδιο δράσης’, δήλωσε ο Σόιμπλε. Αυτό ακούγεται περίπου σαν σχέδιο Μάρσαλ» σχολιάζει ο αρθρογράφος και υπενθυμίζει ότι έχει γίνει συχνά λόγος για βοήθεια ανάπτυξης, άλλοτε για τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους και άλλοτε για βοήθεια της τράπεζας KfW προς ελληνικές επιχειρήσεις. «Στην πραγματικότητα τέτοιες ανακοινώσεις είναι πιο πολύ ζεστός αέρας» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος και συνεχίζει:

«Υπάρχει η έκφραση “κομίζω γλαύκα στην Αθήνα” που αναφέρεται σε περιττές δραστηριότητες. Μεταφράζοντάς την σε ό,τι αφορά την κρίση, αυτό θα σήμαινε, αντί να κομίσει γλάυκα στην Αθήνα, θα έπρεπε η κυρία Μέρκελ να φέρει μαζί της καλύτερα ευρώ, όταν θα πάει εκεί την Παρασκευή. Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι μεγαλύτερα περιθώρια στα μέτρα λιτότητας – για να βοηθηθούν τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού – ή να μειωθούν οι φόροι. Πιο επιεικής προσέγγιση για τα μέτρα λιτότητας είναι εντέλει και προς το συμφέρον των δανειστών της Ελλάδας».

Στο άρθρο τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει το χαμηλότερο σημείο και θα μπορούσε φέτος να πετύχει ακόμη και ανάπτυξη 1%. «Ακόμη όμως και αν το καταφέρουν, μια τέτοια μίνι -ανάπτυξη δεν είναι αρκετή ώστε να μειωθεί σημαντικά η ανεργία. Μεταξύ των νέων βρίσκεται στο 60% και αυτό σε μια δημοκρατία δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο υπάρχων συνασπισμός μεταξύ της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ δεν έχει στις επόμενες εκλογές σχεδόν καμία πιθανότητα. Τι έρχεται όμως μετά;», διερωτάται ο αρθρογράφος και αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, οι οποίες δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται. «Ο Αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας, θέλει να επαναδιαπραγματευτεί εκ νέου την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα βρισκόταν τώρα σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν. Το 2013 πέτυχε, έπειτα από δεκαετίες, ένα πρωτογενές πλεόνασμα» αναφέρει και προσθέτει ότι θα ήταν προς το συμφέρον των δανειστών να πετύχει η πολιτική μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

«Σε μια δημοκρατία όμως μπορεί αυτή (η πολιτική) να πετύχει μόνο αν οι πολίτες βλέπουν τουλάχιστον προοπτική προόδου. Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Μια μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας μπορεί βραχυπρόθεσμα να επιβαρύνει τον πόνο του κόσμου, αλλά μακροπρόθεσμα είναι η πιο σημαντική θεραπεία για την υψηλή ανεργία των νέων. Είναι σαν μια δίαιτα. Όποιος θέλει να χάσει βάρος, δεν πρέπει να σταματήσει να τρώει – αυτό δεν είναι βιώσιμο. Όποιος το κάνει αυτό, τελικά θα τον κυνηγάει το φαινόμενο “γιο γιο”. Είναι καλύτερα, να κάνει περισσότερη γυμναστική. Μεταφράζοντας την άσκηση στα οικονομικά, σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό όμως μπορεί δύσκολα να διατηρηθεί μαζί με μια ριζική πολιτική λιτότητας. Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε οι δανειστές της Ελλάδας να υποχωρήσουν για το δικό τους συμφέρον. Η ‘Ανγκελα Μέρκελ έχει τώρα την ευκαιρία για αυτό» καταλήγει ο αρθρογράφος.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ