“Ψυχρός Πόλεμος” για το φυσικό αέριο

“Ψυχρός Πόλεμος” για το φυσικό αέριο

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα αρνηθεί να εισάγει φυσικό αέριο στην τιμή που ζητά η Ρωσία, διακινδυνεύοντας μια νέα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Μόσχα και Κίεβο διαπραγματεύονται επί του παρόντος την τιμή που θα ισχύσει στο φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου και οι ρωσικές αρχές έχουν κάνει σαφές ότι προτίθενται να ακυρώσουν όλες τις εκπτώσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να εκτοξευτεί από τα 380 στα 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, θα είναι δηλαδή από τις υψηλότερες που ισχύουν σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η έκπτωση των 100 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα είχε αποφασιστεί τον Απρίλιο του 2010 μεταξύ των τότε προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο πλαίσιο μιας άλλης συμφωνίας για την παράταση της χρήσης των βάσεων της Κριμαίας για τον ελλιμενισμό του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν ισχύει πλέον, δεδομένου ότι η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ