Να αποκλειστεί η Ρωσία απο τους G8 ζητά ο Ομπάμα

Να αποκλειστεί η Ρωσία απο τους G8 ζητά ο Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καλεί τους ηγέτες των μεγαλύτερων δυτικών οικονομιών να αποκλείσουν τη Ρωσία από το να συμμετάσχει στις επίσημες συνομιλίες των G8, μια κίνηση που θα μπορούσε να δώσει προσωρινά τουλάχιστον ένα τέλος στη συμμετοχή της Ρωσίας στο διπλωματικό φόρουμ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Κάτι τέτοιο θα ήταν ένα μήνυμα της καταδίκης από την πλευρά της Δύσης για την προσάρτηση τμήματος της Ουκρανίας στη Ρωσία από τον πρόεδρο Πούτιν και θα μπορούσε να είναι μέρος των κυρώσεων που μπορεί να κλιμακωθούν, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Καθώς ο Ομπάμα ετοιμαζόταν να συγκαλέσει εσπευσμένα συνάντηση με τους ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης, μαζί την Ιαπωνία και τον Καναδά, αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα επιδίωκαν να ακυρωθεί η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής των G8, που έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι στο Σότσι της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα συζητηθεί αν οι επτά υπόλοιπες χώρες θα μπορούσαν να συναντηθούν, χωρίς τη Ρωσία, κάπου αλλού.

“Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τις χώρες G8 να συνεχίσουν τη συνεργασία με τη Ρωσία”, δήλωσε ο Benjamin J. Rhodes, αναπληρωτής σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας του προέδρου, στους δημοσιογράφους στη Χάγη.

 

Πηγή: nytimes.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ