Εντείνονται οι έρευνες για το Boeing

Εντείνονται οι έρευνες για το Boeing

 

Πέντε αεροσκάφη ερευνούν σήμερα το νότιο Ινδικό Ωκεανό, αναζητώντας τα αντικείμενα που διακρίνονταν στις φωτογραφίες από δορυφόρο να επιπλέουν, τα οποία πιθανόν να είναι συντρίμμια της πτήσης MH370, που εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου, ωστόσο οι αρχές τόνισαν τη δυσκολία της επιχείρησης σε αυτές τις απομακρυσμένες νότιες θάλασσες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεκατρείς ημέρες μετά την εξαφάνιση του Boeing 777 της Malaysia Airlines, που αναχώρησε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο, η έρευνα επικεντρώνεται σε μία τεράστια θαλάσσια παγωμένη περιοχή έκτασης 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Περθ, τη μεγαλύτερη πόλη στη δυτική ακτή της Αυστραλίας, πολύ μακριά από την αρχική τροχιά του αεροπλάνου.

O Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είναι “καταρρακωμένος” από τη μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης MH370 με 239 επιβαίνοντες, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι Κινέζοι, δήλωσε σήμερα ο Αυστραλός Πρωθυπουργός, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.

“Όπως μπορείτε να καταλάβετε, έχει καταρρακωθεί από όλα αυτά, καθώς υπήρχαν τόσοι Κινέζοι (στο αεροσκάφος), ακριβώς, όπως και ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίπ”, δήλωσε ο Τόνι Αμποτ.

Από τους 227 επιβάτες του αεροσκάφους, 153 είναι Κινέζοι.

Πέντε αεροσκάφη από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ, μετέχουν σήμερα στις έρευνες. Οι πρώτες πτήσεις πάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή χθες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, ενώ την επιχείρηση δυσχέραναν και οι κακές καιρικές συνθήκες.

Οι σημερινές μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να είναι επιτρέψουν καλύτερη ορατότητα και να διευκολύνει την παρατήρηση των κυμάτων, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας.

Ωστόσο, η περιοχή, που πρόκειται να ερευνηθεί, απέχει πολύ από τις ακτές και κάθε αεροσκάφος μπορεί να επιχειρεί μόνο για δύο ώρες, πριν επιστρέψει στη στεριά.

Οι έρευνες επαναλήφθηκαν χθες, μετά τον εντοπισμό δύο μεγάλων αντικειμένων, που επέπλεαν στη θάλασσα, το ένα από αυτά είχε μήκος 24 μέτρα, τα οποία διακρίνονταν με μεγάλη δυσκολία σε φωτογραφίες από δορυφόρο, που είχαν ληφθεί την Κυριακή.

Το στοιχείο αυτό χαρακτηρίστηκε “νέο και αξιόπιστο” από τον Αυστραλό Πρωθυπουργό, Τόνι Αμποτ και “ίσως η καλύτερη ένδειξη που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή”, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA), Τζον Γιανγκ.

Νορβηγικό εμπορικό πλοίο έφτασε χθες στην περιοχή, για να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις. Το αυστραλιανό πλοίο HMAS Success, αρκετά ισχυρό, για να ρυμουλκεί τεράστια συντρίμμια, κατευθύνεται στην περιοχή, όπου, όμως, θα φθάσει, ύστερα από αρκετές ημέρες.

Ύστερα από αρκετούς εσφαλμένους συναγερμούς, οι αρχές υπογράμμισαν την πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι τα δύο αντικείμενα, που διακρίνονταν στη φωτογραφία του δορυφόρου, μπορεί να μην προέρχονται από το Boeing 777.

Επιπλέον, μετά τον εντοπισμό τους στις φωτογραφίες, τα αντικείμενα αυτά δεν βρέθηκαν. Κατά τον υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Τζόνστον, πρόκειται για ένα “υλικοτεχνικό εφιάλτη”. “Είμαστε σε μία περιοχή από τις πιο απομονωμένες στον πλανήτη. Όντως, δύσκολα μπορεί να υπάρξει περιοχή τόσο απομονωμένη”, δήλωσε στην αυστραλιανή τηλεόραση.

Ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, που αναμένεται τον Απρίλιο στη Μαλαισία, δήλωσε ότι οι έρευνες για το Μπόινγκ 777 είναι “απόλυτη προτεραιότητα” για τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας ζήτησε από το FBI να αναλύσει τα ηλεκτρονικά αρχεία που σβήστηκαν τον περασμένο μήνα από έναν προσομοιωτή πτήσης, ο οποίος κατασχέθηκε στο σπίτι του κυβερνήτη του αεροσκάφους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ