• «Δολοφόνος της Βενεζουέλας ο Κέρι»

  6:26 πμ, Σαββατο 15 Μάρ 2014 6:26 πμ, Σαββατο 15 Μάρ 2014

  «Δολοφόνος της Βενεζουέλας ο Κέρι»

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα αποκάλεσε την Παρασκευή τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, «δολοφόνο του λαού της Βενεζουέλας », κατηγορώντας τον για την ενθάρρυνση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που προκάλεσαν το θάνατο 28 ατόμων από τις αρχές Φεβρουαρίου.

  «Κάθε φορά που απομονώνουμε τη βία, ο κ. Κέρι βγαίνει με μια δήλωση και αμέσως οι διαδηλώσεις στους δρόμους πυροδοτούνται» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας στην κρατική τηλεόραση.

  «Κύριε Κέρι, σε καταγγέλλουμε σε όλο τον κόσμο, ότι ενθαρρύνεις τη βία στη Βενεζουέλα... Σε καταγγέλλουμε ως δολοφόνο του λαού της Βενεζουέλας» είπε ο Ελίας Χάουα.

  Οι ΗΠΑ απάντησαν μέσω αξιωματούχων αναφέροντας ότι η Βενεζουέλα ψάχνει για αποδιοπομπαίο τράγο, εφευρίσκοντας κατηγορίες για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα εσωτερικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα πρέπει να επικεντρώνεται στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της και όχι στις παράλογες καταγγελίες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών » ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

  Την Πέμπτη στην πιο σκληρή δήλωσή του κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Βενεζουέλα ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κάνει μια «εκστρατεία τρόμου» για να καταστείλει τους ίδιους τους πολίτες της.

  Μετά από ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 ετών υπό την ηγεσία του Ούγκο Τσάβες, υπήρξαν κάποιες ελπίδες για διπλωματική προσέγγιση μεταξύ της Βενεζουέλας και των Ηνωμένων Πολιτειών με τις δύο χώρες να διατηρούν χαλαρές διπλωματικές σχέσεις και να έχουν πρεσβευτές από το 2010. Όμως τον Φεβρουάριο, η ένταση αυξήθηκε όταν το Καράκας απέλασε τρεις αμερικανούς διπλωμάτες κατηγορώντας τους για υποκίνηση της βίας. Ακολούθησαν ισοδύναμα αντίποινα από την Ουάσιγκτον.

  Πρόσφατα, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα στείλει πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για να μεταφέρει «την αλήθεια για τη Βενεζουέλα» στους Αμερικανούς.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα