Ο Κέρι ζητά εξηγήσεις και προειδοποιεί τη Μόσχα

Ο Κέρι ζητά εξηγήσεις και προειδοποιεί τη Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ,Τζον Κέρι προειδοποίησε ότι η Δύση θα αντιδράσει ακόμη εντονότερα εάν η Ρωσία οξύνει την ένταση στην Ουκρανία και απειλήσει το λαό της χώρας.

Μετά από τις εξάωρες “άμεσες και ειλικρινείς” συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι «η Ουάσινγκτον και η διεθνής κοινότητα δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία».

Όπως είπε ο Κέρι, ο Λαβρόφ του κατέστησε σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση για το θέμα της Ουκρανίας παρά μόνο μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Η αναγνώριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος από τη Μόσχα θα αποτελέσει μια “προσάρτηση της περιοχής από την πίσω πόρτα”, σημείωσε ο Κέρι τονίζοντας ότι η Ρωσία θα υποστεί τις “συνέπειες” εφόσον δεν βρει “κάποιον τρόπο για να αλλάξει την πορεία” που ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολλές “εποικοδομητικές ιδέες” όμως όλες απορρίφθηκαν από τον Λαβρόφ. “Πιστεύουμε ότι το δημοψήφισμα αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας, στο διεθνές δίκαιο, ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι παράνομο”, υπογράμμισε.

Επίσης, ο Κέρι ζήτησε από τη Ρωσία να αποσαφηνίσει τι σημαίνει η ανάπτυξη των στρατευμάτων της κοντά τα σύνορά της με την Ουκρανία, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις κινήσεις των στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή και “για την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και κατά μήκος των ανατολικών συνόρων”.

“Αυτή τη στιγμή, έχοντας ως δεδομένο αυτό το συγκεκριμένο κλίμα, χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερες εξηγήσεις ώστε να αποσαφηνίσουμε πού βαδίζει η Ρωσία όσον αφορά αυτά τα στρατεύματα και αυτά τα γυμνάσια”, είπε.

 

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Το δημοψήφισμα είναι νόμιμο

“Στείλτε κυανόκρανους πριν αρχίσουν να μας σφάζουν οι Ρώσοι”

Εξακολουθεί να ελπίζει ο Ομπάμα

Παρατηρητές του ΟΗΕ στην Κριμαία

Ρωσικά «γυμνάσια» πάνω από τη Μεσόγειο

ΗΠΑ: Απέκλεισαν Ρώσους δημοσιογράφους

Η Ουκρανία στο επίκεντρο των συνομιλιών Πούτιν-Ροχανί

Ρωσία: Θα ασκήσουμε βέτο στις ΗΠΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ