Υποκλοπές καταγγέλλει ο Ερντογάν

Υποκλοπές καταγγέλλει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμπλέκετε στο σκάνδαλο διαφθοράς μετά την διαρροή των συνδιαλέξεων με το γιο του στο Διαδίκτυο, δήλωσε ότι οι συνομιλίες του με αρχηγούς άλλων χωρών υπεκλάπησαν με παράνομο τρόπο, πιθανώς από τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι στόχο είχαν να τον συκοφαντήσουν.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ και πρώην σύμμαχός του, Φετουλάχ Γκιουλέν, κρύβεται πίσω από τις υποκλοπές που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ και φέρονται να αποκαλύπτουν ότι τα φαινόμενα διαφθοράς αφορούσαν τον στενό κύκλο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Τέσσερα ηχητικά αποσπάσματα αναρτήθηκαν στο YouTube, γεγονός που ο Ερντογάν θεωρεί ότι εντάσσεται σε εκστρατεία σπίλωσης του κόμματός του πριν από τις τοπικές εκλογές στις 30 Μαρτίου και τις προεδρικές εκλογές μέσα στο 2014.

«Οι συνομιλίες μου με πρωθυπουργούς και προέδρους παρακολουθούνται», σημείωσε ο Ερντογάν σε συνάντησή του με εκπροσώπους των τουρκικών ΜΜΕ. «Μίλησα με τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν χτες το βράδυ. Μόνο οι διεθνείς μυστικές υπηρεσίες ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο αυτών των συνδιαλέξεων. Εδώ στην Τουρκία, ωστόσο, ο εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να προετοιμάσει μια αυθαίρετη κατηγορία και να δώσει εντολή να υποκλαπεί το περιεχόμενο μιας τέτοιας τηλεφωνικής συνομιλίας», υπογράμμισε.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το τάγμα Χιζμέτ αποκτά αυξανόμενη μυστική επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα και υποκλέπτει για χρόνια τηλεφωνικές συνομιλίες, ώστε να μπορεί να κάνει ποινικές διώξεις εναντίον των αντιπάλων του και να επηρεάζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι θα υπάρξουν και άλλες διαρροές. «Θέλω να τονίσω ότι δεν γίνονται μόνο υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αλλά (ίσως υπάρχει) φωτογραφικό υλικό», δήλωσε. «Η λήψη φωτογραφιών και βίντεο των οικογενειακών δεσμών, ή σχέσεων εκτός της οικογένειας, παραβιάζει όλους τους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Κι αν θεωρείτε ότι έχετε δικαίωμα να δημοσιεύσετε (τέτοιο οπτικό υλικό) στα κοινωνικά μέσα, λυπάμαι, αλλά δεν δέχομαι ένα τέτοιο Ίντερνετ», πρόσθεσε ακόμα.

Σε μία από τις ηχογραφήσεις ο Τούρκος πρωθυπουργός προτρέπει τον υπουργό Δικαιοσύνης να επιταχύνει δικαστική υπόθεση κατά του ιδιοκτήτη διαφόρων τουρκικών ΜΜΕ Αϊντίν Ντογάν, κάτι που δημιουργεί κόντρα μεταξύ του επιχειρηματία και της κυβέρνησης. Ο Ντογάν δήλωσε στη Χουριέτ ότι αν είναι αληθινή η συνομιλία σηματοδοτεί μια «ξεκάθαρη παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία», κάτι που μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου της χώρας.

Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της στάσης του στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας. «Τι μπορεί να είναι πιο φυσικό από το να πω στον υπουργό Δικαιοσύνης να παρακολουθήσει στενά μια υπόθεση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μου παρέδωσε πληροφόρηση (που έκρινα) ότι ήγειρε κινδύνους. . . Ήμουν υποχρεωμένος να δώσω οδηγία να παρακολουθήσουμε αυτή την υπόθεση στενά».

Ο Ερντογάν και συνεργάτες του απέρριψαν τις διαρροές αναφέροντας ότι οι συνδιαλέξεις είναι «μονταρισμένες». «Ας συγκεντρώσουν τηλεφωνικές συνομιλίες, ας τις μεταγλωττίσουν, ας τις μοντάρουν και ας τις δημοσιεύσουν. Ο λαός μου δεν δίνει καμία σημασία σε αυτές τις υποκλοπές», κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ