Υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης ο Πούτιν

Υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανάμεσα στους υποψηφίους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2014, όμως η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία ενδέχεται να επηρεάσει την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής και να θιγεί στην προσεχή ανακοίνωσή της.

Οι υποψήφιοι για το βραβείο είναι 278, ενώ σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 47 οργανισμοί, όπως διευκρίνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ στη Νορβηγία Γκάιρ Λούντεσταντ.

Τα μέλη της επιτροπής, η οποία συνεδρίασε σήμερα, πρόσθεσαν τις προτάσεις τους, δίνοντας έμφαση στις πρόσφατες κρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

«Μέρος του σκοπού της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής είναι να ληφθούν υπόψη τα πιο πρόσφατα γεγονότα και τα μέλη της επιτροπής να προσπαθήσουν να προβλέψουν ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές εξελίξεις σε εστίες πολιτικής έντασης», δήλωσε ο Λούντεσταντ.

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο Έντουαρντ Σνόουντεν αλλά και η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή Πακιστανή που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν την ώρα που προασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, είναι μερικοί από τους υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης.

Επίσης, στο επίκεντρο των συζητήσεων της επιτροπής θα είναι οι συγκρούσεις στην Ταϊλάνδη και τη Βενεζουέλα μεταξύ διαδηλωτών και των αρχών. «Λαμβάνουμε όλο και περισσότερες υποψηφιότητες από ανθρώπους σε χώρες οι οποίες δεν είχαν ποτέ πριν υποψηφιότητα», υπογράμμισε ο Λούντεσταντ.

Παρά το γεγονός ότι οι υποψηφιότητες κρατούνται μυστικές επί 50 χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν το δικαίωμα να προταθούν. Σήμερα η επιτροπή συμφώνησε σε έναν μικρό κατάλογο υποψηφίων, μεταξύ 25 και 40 ονομάτων. Στα τέλη του Απριλίου θα έχει καταλήξει σε 12 υποψηφιότητες.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου. Το βραβείο θα απονεμηθεί την 10η Δεκεμβρίου, στην επέτειο του θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ