Παρέμβαση Ομπάμα για την ειρήνη στην Παλαιστίνη

Παρέμβαση Ομπάμα για την ειρήνη στην Παλαιστίνη

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να λάβει «δύσκολες» αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη με τους Παλαιστινίους, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η διορία για την ολοκλήρωση των απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους πλησιάζει. «Πρέπει να λάβετε κάποιες δύσκολες αποφάσεις», είπε ο Ομπάμα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε αντίθεση με την χώρα του, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα για αυτό το θέμα.

«Προς το παρόν, το Ισραήλ έχει διαλύσει» οικισμούς και έχει απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους «τρομοκράτες» σχολίασε ο Νετανιάχου. «Το Ισραήλ έκανε ό, τι έπρεπε, όμως λυπάμαι που το λέω, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κάνει το ίδιο».

Δύο εβδομάδες μετά τον Νετανιάχου, ο Ομπάμα θα υποδεχθεί τον Παλαιστίνιο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Οι Παλαιστίνιοι έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους σε μια συμφωνία-πλαίσιο που θα περιλαμβάνει «την απαίτηση της αναγνώρισης του εβραϊκού χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ, ενός Εβραϊκού Κράτους-Έθνους» στοιχείο απαραίτητο για μια ειρηνευτική συμφωνία κατά τον Νετανιάχου.

Λίγο πριν από την άφιξη του Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής, που είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 άνθρωποι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές στην περιοχή.

Στο θέμα του Ιράν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υπογράμμισε σήμερα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι το ιρανικό ζήτημα αποτελεί την «πλέον σημαντική» πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπες οι δύο χώρες.

«Η πιο σημαντική πρόκληση, χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει την ικανότητα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους αξιώνοντας την ολοκληρωτική καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στο να αποτρέψει το Ιράν από το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ