Σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ για την Ουκρανία-Κρίσιμες ώρες

Σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ για την Ουκρανία-Κρίσιμες ώρες

Διπλωματικό θρίλερ διεξάγεται με άγνωστη κατάληξη και με άγνωστη διάρκεια. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο «τρίγωνο» Κρεμλίνου, Κιέβου και Ουάσινγκτον θα κρίνουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Τις επόμενες ώρες θα πραγματοποιηθεί «μπαράζ» κρίσιμων συσκέψεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν αν η κρίση θα εκτονωθεί με διπλωματικό τρόπο και θα αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση.  

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε στις 10:30 (ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό γραπτό μήνυμα του προέδρου του Σ.Α., θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση, μετά από επιστολή-αίτημα του μονίμου αντιπροσώπου της Ουκρανίας στον ΟΗΕ.

Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΣΑ είχε γίνει το Σάββατο, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και απόψε, αναδεικνύοντας έντονα το διχαστικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Ρωσία και τα άλλα τρία μόνιμα μέλη του Σώματος (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Κίνας

 

Η Άστον θα συναντηθεί με τον Λαβρόφ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, θα συναντηθεί την Τρίτη στη Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν σχετικά την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

Την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Κίεβο, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Κάθριν Άστον: Θα συναντήσω τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ αύριο στη Μαδρίτη και την Τετάρτη θα επισκεφθώ το Κίεβο» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της, Μάικλ Μαν, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ σημαντικός» υπογράμμισε από την πλευρά της η Κάθριν Άστον κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης Τύπου μετά το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλουμε πραγματικά αυτή η κατάσταση να επιλυθεί σύντομα, και το σημαντικότερο, με τρόπο ειρηνικό» προσέθεσε η ίδια.

 

Κατεπείγουσες διαβουλεύσεις του ΝΑΤΟ

Το NATO πρόκειται να πραγματοποιήσει κατεπείγουσες συζητήσεις σχετικά με την Ουκρανία αύριο Τρίτη μετά το αίτημα της Πολωνίας να διεξαχθούν διαβουλεύσεις βάσει του Άρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ανακοίνωσε η στρατιωτική συμμαχία αυτή σήμερα.

Βάσει του Άρθρου 4 κάθε κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει να διεξαχθούν διαβουλεύσεις οποτεδήποτε κατά την κρίση οποιουδήποτε κράτους μέλους απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του.

«Οι εξελίξεις στην και γύρω από την Ουκρανία θεωρείται ότι συνιστούν μια απειλή σε γειτονικές συμμαχικές χώρες και ότι έχουν άμεσες και σοβαρές επιπλοκές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής», ανέφερε το NATO.

Ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι ανακοίνωσε νωρίτερα τη σύγκληση των έκτακτων διαβουλεύσεων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

 

Ομπάμα: Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε ότι έχει διαμορφωθεί συναίνεση σε διεθνές επίπεδο περί του ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πως θα εξετάσει μια σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων για να απομονώσει τη Μόσχα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία και μια διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή για όλους τους Ουκρανούς, επισήμανε ο Ομπάμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Εν καιρώ αυτό θα αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δαπανηρό εγχείρημα για τη Ρωσία. Και τώρα είναι η ώρα για εκείνους (σ.σ. τους Ρώσους ηγέτες) να εξετάσουν εάν και κατά πόσον μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους με έναν τρόπο που καταφεύγει στην διπλωματία, αντίθετα με την καταφυγή στη βία», ανέφερε ο Ομπάμα και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» με τις ενέργειές της.

 

Τουρτσίνοφ προς Ρωσία:Σταματήστε…

Ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας μεγαλώνει και κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Ο Τουρτσίνοφ είπε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» σε ορισμένες περιοχές στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν πολλοί ρωσόφωνοι, αλλά πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

Επίσης δήλωσε ότι ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχουν αποκλείσει πολεμικά πλοία του ΠΝ της Ουκρανίας στους κόλπους της Σεβαστούπολης, του λιμανιού στην Κριμαία όπου ο ρωσικός στόλος έχει τη βάση του.

“Η κατάσταση στην Κριμαία παραμένει τεταμένη και η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας μεγεθύνεται”, δήλωσε ο Τουρτσίνοφ κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

“Καλώ την ηγεσία της Ρωσίας — σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες, την επίθεση και τις πράξεις πειρατείας. Πρόκειται για έγκλημα και θα λογοδοτήσετε για αυτό” συμπλήρωσε.

 

Σύνοδος κορυφής την Πέμπτη της Ε.Ε. για την Ουκρανία

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν κατεπειγόντως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ «θα συζητήσουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και το πώς να διευκολύνουν την απαραίτητη αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε ο Ρομπάι.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας επίσης είπε ότι θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας μια κατεπείγουσα Σύνοδος Κορυφής για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Εξάλλου κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν  να εξετάσουν τη λήψη «στοχευμένων μέτρων» εναντίον της Ρωσίας εάν η Μόσχα δεν αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Σε μια ανακοίνωση η οποία συμφωνήθηκε να εκδοθεί στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία επικαλέστηκαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αναφέρεται ότι «ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η ΕΕ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία». Στην ανακοίνωση αυτή προστίθεται πως η Ένωση «θα εξετάσει πιθανά στοχευμένα μέτρα» εναντίον της Μόσχας, όπως είπε ο διπλωμάτης αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Διαψεύδουν οι Ρώσοι το “τελεσίγραφο”

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού διέψευσε ότι εξέδωσε τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με το οποίο τις κάλεσε να παραδοθούν ως τις 05:00 την Τρίτη και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζαν επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο έναν αξιωματικό στο αρχηγείο του.

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ΠΝ διαθέτει μια σημαντική βάση στην Κριμαία και η Μόσχα έχει ουσιαστικά καταλάβει τη χερσόνησο, η οποία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα, το Ιντερφάξ είχε μεταδώσει, επικαλούμενο μια πηγή στο υπουργείο Αμύνης της Ουκρανίας, ότι είχε επιδοθεί τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν ως τις 05:00 από τον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων αργότερα μετέδωσε ότι ένας αξιωματικός —τον οποίο δεν κατονόμασε— στο αρχηγείο του στόλου είπε πως δεν σχεδιάζεται επίθεση και πρόσθεσε: «αυτά είναι ανοησίες».

Την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία ζητούν οι ΗΠΑ

Να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Ουκρανία κάλεσε τη Μόσχα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος πρωτοστατεί στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από το Λευκό Οίκο, είχε έρθει σε επαφή με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ την περασμένη εβδομάδα. Είχε πολυάριθμες επαφές τον Φεβρουάριο με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που αποπέμφθηκε από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μεντβέντεφ, δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπάιντεν «άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να αποσύρει τις (ένοπλες) δυνάμεις της, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας» σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπός τύπου του Ναταλία Τιμακόβα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

 

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που οι εντάσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακωθούν. Αυτή την ώρα η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήμερα.

«Σε αυτό το σημείο, πλέον δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων, με δεδομένες τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η Ρωσία» και «είναι πιθανό να τις επιβάλλουμε και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό», είπε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Έχουμε ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων επιλογών», πρόσθεσε η ίδια.

Μανούβρες ρωσικών πλοίων στον ουκρανικό Ναύσταθμο της Κριμαίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τέσσερα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου απέκλεισαν τον ουκρανικό Ναύσταθμο στην Κριμαία.

 

ΦΩΤΟ-Περικυκλωμένοι, νέοι και φοβισμένοι περιμένουν εντολή παράδοσης ή θυσίας

Στην περικυκλωμένη από Ρώσους βάση του ουκρανικού στρατού Perevalne της Κριμαίας, οι Ουκρανοί έφεδροι παραμένουν σε κατάσταση… ομηρίας. Νεαροί, ανήμποροι να κάνουν οτιδήποτε, αναμένουν εντολές από την κυβέρνηση του Κιέβου. Στα πρόσωπά τους φαίνεται η αγωνία. Φορούν κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα αλλά είναι όλοι τους νεαροί. Γύρω του οι speznast, εκπαιδευμένοι κομάντο και τα πυροβόλα που τους σημαδεύουν. Οι συγκλονιστικές εικόνες είναι από τον φακό του James Mates, παραγωγού του ITV News.

 

 

Ρωσία: Απαράδεκτες οι απειλές του Κέρι

“Απαράδεκτες” χαρακτήρισε η Ρωσία τις απειλές του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος κατήγγειλε χθες την ρωσική “εισβολή” στην Ουκρανία και αναφέρθηκε σε πιθανές διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

“Εκτιμούμε ότι οι απειλές που εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι απαράδεκτες”, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο κατηγόρησε τον Κέρι ότι επανέρχεται σε “στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου” και ότι δεν προσπάθησε να κατανοήσει την περίπλοκη διαδικασία που συντελείται στην ουκρανική κοινωνία.

Η Μόσχα κατηγορεί επίσης τον αμερικανό υπουργό ότι κλείνει τα μάτια στην “κατάφωρη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό” των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν θέσεις εξουσίας στο Κίεβο.

“Οι Δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί που καταστρέφουν ορθόδοξες εκκλησίες και συναγωγές”, υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς εκτίμησε ότι η απόφαση κάποιων μελών της G8 να αναστείλουν τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της G8 που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, “δεν βασίζεται πουθενά”.

Η απόφαση “είναι αβάσιμη” και “βλάπτει όχι μόνο τις χώρες της G8, αλλά επίσης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας”, σημείωσε ο Λουκασέβιτς.

 

Πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ