Σκέψεις Ομπάμα για μποϊκοτάζ στη σύνοδο των G8

Σκέψεις Ομπάμα για μποϊκοτάζ στη σύνοδο των G8

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας προκαλούν οι αναφορές για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία, που εδαφικά ανήκει στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας το προσεχές καλοκαίρι, εάν η Μόσχα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ίδιος αμερικανός επίσημος, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία, σε ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα, όπως το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς, θέμα που εκκρεμεί, καθώς επίσης και πιθανή αλλαγή στη στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.

Ο αμερικανός αξιωματούχους, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει ενδείξεις για κινήσεις στρατευμάτων από και προς την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, την Παρασκευή, αλλά τόσο ο αριθμός των στρατευμάτων όσο και οι προθέσεις αυτών των στρατιωτικών κινήσεων, παραμένουν ασαφείς.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε προηγουμένως προειδοποιήσει τη Ρωσία ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα έχει «κόστος».

Ο Ομπάμα είχε ακυρώσει τη συμμετοχή του σε μια διμερή σύνοδο κορυφής με τον Rώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι, αφότου η Ρωσία είχε χορηγήσει προσωρινό άσυλο στον πρώην πράκτορα, Έντουαρντ Σνόουντεν, επικεφαλής των αποκαλύψεων σχετικά με την έκταση της παρακολούθησης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA.

Αντιθέτως, είχε παρακολουθήσει τη σύνοδο των G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ