Οι Ευρωπαίοι ζητούν κεφάλαια από το ΔΝΤ για την Ουκρανία

Οι Ευρωπαίοι ζητούν κεφάλαια από το ΔΝΤ για την Ουκρανία 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι είναι απαραίτητο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμβάλει στις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την προεδρία της χώρας αυτής.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την διάρκειας μιας προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να «συμβάλει στην δημοκρατική μετάβαση» στην Ουκρανία, όπου έχει αναφανεί μια «πολύ ισχυρή ελπίδα», καλώντας παράλληλα να γίνει σεβαστή η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ριζικά νέα (. . .). Ο ρόλος της Ευρώπης και της Γαλλίας είναι να συνοδεύσει αυτή την δημοκρατική μετάβαση, να ευχηθεί αυτή να είναι ειρηνική και ότι η (εδαφική) ακεραιότητα και η ενότητα της Ουκρανίας θα διαφυλαχθούν», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

«Η κατάσταση είναι ήρεμη στη χώρα, έστω κι αν καταγράφονται ορισμένα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, αλλά οι Ουκρανοί έδειξαν την μεγάλη ωριμότητά τους», επισήμανε ακόμη ο Φαμπιούς.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, στενός συνεργάτης της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, η οποία απελευθερώθηκε το Σάββατο, εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία από τα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου.

«Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, κυρίως οικονομικά —πρόκειται για μια επανίδρυση του κράτους— αλλά υπάρχει πλέον μια πολύ ισχυρή ελπίδα σε αυτή τη χώρα η οποία, ως τις τελευταίες ημέρες, βρισκόταν σε τραγική κατάσταση με δεκάδες νεκρούς (. . .). Τώρα επιτέλους μπορεί να αρχίσει εκ νέου να ελπίζει», συνέχισε ο Φαμπιούς.

«Υπάρχει τώρα μια νέα πλειοψηφία στο κοινοβούλιο» και η μεταβατική κυβέρνηση η οποία αναμένεται να σχηματιστεί τις επόμενες ημέρες «πρέπει να είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», μετά τη συμφωνία που είχε συναφθεί την Παρασκευή, υπενθύμισε.

Ο Φαμπιούς, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «τρομερή» την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι οι προτάσεις της ΕΕ για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο πιθανόν «μπορούν να ενισχυθούν».

Η κατάσταση στην Ουκρανία συζητήθηκε κατά τη σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου , όπου το ΔΝΤ και πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, προσφέρθηκαν να χορηγήσουν χρηματοοικονομική στήριξη στην Ουκρανία, η οποία απειλείται με χρεοκοπία.

Ο Φαμπιούς υποστήριξε ακόμη ότι είναι «πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να αρχίσει εκ νέου να παρέχει (χρηματοοικονομική) στήριξη» στο Κίεβο, καθώς εγκαθίσταται εκεί μια «νέα κυβέρνηση» και διαφαίνεται η «πρόθεσή της να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μια δημοκρατική υποστήριξη» προς αυτές.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είπε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ