Στους 75 οι νεκροί στην Ουκρανία

Στους 75 οι νεκροί στην Ουκρανία

Τους 75 έφθασαν οι νεκροί από την Τρίτη στα επεισόδια στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 67 νεκρούς από την Τρίτη. Επιπλέον, από σήμερα το πρωί, «76 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση» προσέθεσε το υπουργείο.

Την ίδια ώρα σε εικόνες που κατέγραψε ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης απεικονίζονται άνδρες, εμφανώς μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ο ένας εκ των οποίων ανοίγει πυρ με ένα ημιαυτόματο επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ εναντίον ενός στόχου που δεν φαίνεται, στο κέντρο του Κίεβου.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών του υπουργείου Εσωτερικών, τις Μπερκούτ, ότι άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες εναντίον τους σήμερα το πρωί.

Στο βίντεο που κατέγραψε και μετέδωσε το Radio Svoboda, το ουκρανικό παράρτημα του Radio Free Europe/Radio Liberty, απεικονίζονται πάνω από 10 άνδρες οι οποίοι φορούν μαύρες στολές, με ένα κίτρινο περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Μεταξύ τους βρίσκονται δύο με τη λέξη Μπερκούτ, στην ουκρανική γλώσσα, να διακρίνεται καθαρά στο πίσω μέρος της στολής τους.

Ένα μέλος της ομάδας κοιτά μέσα από τη διόπτρα του τουφεκιού ελεύθερου σκοπευτή που χειρίζεται πρηνηδόν, δεν διακρίνεται, ωστόσο, να πυροβολεί.

Οι άνδρες έχουν πάρει θέσεις πίσω από σάκους που είχαν τοποθετηθεί ο ένας πάνω στον άλλο, όπως συνήθως κάνουν οι διαδηλωτές για να ανέβουν σε ένα οδόφραγμα.

Ένας άλλο μέλος της ομάδας φέρνει στον ώμο του ένα επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ και πυροβολεί δύο φορές εν ψυχρώ, πριν απομακρυνθεί με αργό βηματισμό. Ριπές όπλων αντηχούν.

Ο σκοπευτής δεν μοιάζει να διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των όπλων τους ευρισκόμενοι ωστόσο σε «νόμιμη άμυνα».

Οι εικόνες δεν επιτρέπουν να εξακριβωθεί εναντίον ποιου πυροβόλησε ο αστυνομικός, ούτε πού ακριβώς έχει καταγραφεί το βίντεο, όμως το Radio Svoboda υποστηρίζει ότι έχει καταγραφθεί στην οδό Institutska, τη στιγμή που οι δυνάμεις ασφαλείας υποχωρούσαν έναντι των διαδηλωτών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ