Ισόβια για τους δολοφόνους του Γκάντι

Ισόβια για τους δολοφόνους του Γκάντι

Τo ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας μετέτρεψε την εις θάνατο καταδίκη των τριών δολοφόνων του πρώην Πρωθυπουργού, Ρατζίβ Γκάντι, το 1991 σε ισόβια κάθειρξη λόγω των πολύ μεγάλων καθυστερήσεων για την εξέταση των αιτήσεών τους για απονομή χάριτος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρώτος δικαστής, Π. Σατασιβάμ, έκρινε υπερβολικά τα 11 χρόνια που πέρασαν από τους διαδοχικούς προέδρους της Ινδίας για να λάβουν απόφαση επί της αίτησης απονομής χάριτος των τριών ανδρών.

Ο Ρατζίβ Γκάντι, που είχε ηττηθεί στις εκλογές του 1989, σκοτώθηκε στις 21 Μαΐου του 1991 σε επίθεση αυτοκτονίας την οποία διέπραξε γυναίκα Ταμίλ στη νότια Ινδία, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, σε μια χρονική στιγμή που ο Γκάντι ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία.

Τρεις άνδρες μέλη της ανταρτικής οργάνωσης της Σρι Λάνκα Τίγρεις για την Απελευθέρωση του Ιλάμ Ταμίλ (LTTE) είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για φόνο, έχοντας κριθεί ένοχοι για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού.

«Ζητούμε από την κυβέρνηση να γνωμοδοτήσει σε ένα λογικό χρονικό διάστημα για τις αιτήσεις απονομής χάριτος», δήλωσε ο πρώτος δικαστής. Το ανώτατο δικαστήριο μετέβαλε τον Ιανουάριο την καταδίκη σε θάνατο 15 ατόμων, μειώνοντας τις εκτελέσεις.

Ο Ρατζίβ ήταν ο γιος της πρώην πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 1984 και ο σύζυγος της ιταλικής καταγωγής Σόνια Γκάντι, της νυν αρχηγού του κυβερνώντος Κόμματος του Κονγκρέσου.

Η δολοφονία του Ρατζίβ Γκάντι θεωρήθηκε στην Ινδία εκδίκηση της οργάνωσης LTTE για τη συμφωνία του 1987 μεταξύ των κυβερνήσεων της Ινδίας και της Σρι Λάνκα για τον αφοπλισμό των ανταρτών, που είχαν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από το Νέο Δελχί τη δεκαετία του 1980.

Το LTTE διαλύθηκε το 2009 από τον στρατό της Σρι Λάνκα, ύστερα από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε τρεις δεκαετίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ