Έρογλου: Έχουμε πρόθεση για συμφωνία

Έρογλου: Έχουμε πρόθεση για συμφωνία

Να μην χαθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και να βρεθεί λύση στο Κυπριακό σε διάστημα τριών μηνών, ζήτησε ο Ντερβίς Έρογλου.

«Αν και ο κ. Αναστασιάδης καθίσει στο τραπέζι με καλή πρόθεση, όπως εμείς και με βούληση για τη λύση, μπορούμε να υπογράψουμε τη συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Λόγω της επιμονής του για κοινό ανακοινωθέν, χάσαμε πέντε μήνες» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ.

Χαρακτήρισε, δε, το θέμα των εγγυήσεων ως «κόκκινη γραμμή για τους Τουρκοκυπρίους» και τόνισε ότι όλα τα κόμματα στην τουρκοκυπριακή Βουλή στηρίζουν τη λύση.

Ο Έρογλου διόρισε ως διαπραγματευτή τον πρώην Ειδικό εκπρόσωπο, Κουντρέτ Οζερσάϊ, ο οποίος είχε συνεργαστεί και με τους προηγούμενους ηγέτες, Ραούφ Ντενκτάς και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Εμείς έχουμε την πρόθεση για συμφωνία, γι’ αυτό το λόγο καθόμαστε στο τραπέζι. Εάν είχαμε αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2013 τις συνομιλίες, στόχος μας ήταν να γίνει το δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Εάν προσπαθήσουμε, μπορεί εντός 3-5 μηνών να διανυθεί δρόμος που θα οδηγεί στο δημοψήφισμα», ισχυρίζεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο Έρογλου, είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ τον ευχαρίστησαν για την έναρξη της διαδικασίας. «Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, μας συνεχάρη για τη συμπεριφορά μας. Οι ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό κράτος, είναι φυσικό να ενδιαφέρονται για τις συνομιλίες στην Κύπρο»

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Έρογλου υποστήριξε ότι «η λύση στο Κυπριακό θα οδηγήσει σε σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ