Πρώην αριστερός αντάρτης φλερτάρει με την εξουσία

Πρώην αριστερός αντάρτης φλερτάρει με την εξουσία

Ένας πρώην διοικητής αριστερών ανταρτών έχει σαφές προβάδισμα έναντι του συντηρητικού αντιπάλου του, μετά τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Ελ Σαλβαδόρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν διοικητής των ανταρτών που μετεξελίχτηκε σε κορυφαία ηγετική μορφή του αριστερού, Φαραμπούντο Μαρτί Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FMLN) κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Ελ Σαλβαδόρ, έχει σαφές εκλογικό προβάδισμα με το 49,23% των ψήφων, με καταμετρημένο περίπου το 12% των ψηφοδελτίων. Ο δεξιός πρώην δήμαρχος του Σαν Σαλβαδόρ, Νόρμαν Κουιχάνο, λαμβάνει το 38.74% των ψήφων.

Παρά τη σαφή υπεροχή του αριστερού υποψηφίου, δεν αποκλείεται να μην υπάρξει νικητής με πάνω από το 50% των ψήφων, με αποτέλεσμα οι δύο κορυφαίοι διεκδικητές να αναμετρηθούν σε επαναληπτική εκλογική διαδικασία στις 9 Μαρτίου.

Αν οι εκλογές οδηγηθούν σε επαναληπτικό γύρο, καθοριστικό ρόλο πιθανώς να παίξει ο τρίτος υποψήφιος και αντιφρονών του δεξιού κόμματος ΑΡΕΝΑ πρώην πρόεδρος, Ελίας Αντόνιο Σάκα.

Τα εκλογικά κέντρα στη χώρα άνοιξαν στις 07.00 π.μ. (1300 GMT) και έκλεισαν 10 ώρες αργότερα. Οι αρχές ανέφεραν ότι η προσέλευση ήταν πάνω από 50%, οι εκλογές έγιναν ειρηνικά, ενώ και οι διεθνείς παρατηρητές δεν σημείωσαν παρατυπίες ή μορφές βίας.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στη Λατινική Αμερική, με εκτεταμένο κύμα οργανωμένου εγκλήματος και βίας των δρόμων, ενώ το 40% από τα 6 εκατομμύρια πολίτες του, εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ