Αυστηρό μήνυμα στην Ιαπωνία από την Κίνα

Αυστηρό μήνυμα στην Ιαπωνία από την Κίνα

Την αντίδραση της Κίνας προκάλεσαν οι «φήμες» που σύμφωνα με την κινεζική πλευρά, διαδόθηκαν από τους Ιάπωνες και οι οποίες θέλουν το Πεκίνο να σχεδιάζει νέα ζώνη αναγνώρισης πτήσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, η Κίνα προκάλεσε ανησυχία στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρσι, όταν ανακοίνωσε τη θέσπιση μιας ζώνης αναγνώρισης πτήσεων στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, σε μια περιοχή που καλύπτει τη συστάδα των ακατοίκητων νησίδων που είναι θέατρο διαμάχης μεταξύ του Πεκίνου και του Τόκιο.

Τα νησιά γνωστά ως Ντιαογού στα κινέζικα και Σενκάκου στα ιαπωνικά ανήκουν στην Ιαπωνία, αλλά διεκδικούνται από την Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ιαπωνική εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν μετέδωσε ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μια παρόμοιας ζώνης-όπου ξένα αεροσκάφη υποτίθεται ότι πρέπει να γνωστοποιούν προς το Πεκίνο την πορεία τους-στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών να εκδώσει προειδοποιητική ανακοίνωση κατά μιας τέτοιας κίνησης.

Σε ανακοίνωση του αργά το Σάββατο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, όπου η Κίνα, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν, έχουν ανταγωνιστικές αξιώσεις.

«Σε γενικές γραμμές, η Κίνα δεν αισθάνεται ότι υπάρχει απειλή για την εναέρια ασφάλειά της από τις χώρες του ASEAN» σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναφερόμενο στην Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι σχέσεις Κίνας και Ιαπωνίας είναι τεταμένες, ειδικά μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, σε ένα αμφιλεγόμενο μνημείο πεσόντων πολέμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ