Γερμανικά ΜΜΕ: «Καλά νέα» από την Ελλάδα

Γερμανικά ΜΜΕ: «Καλά νέα» από την Ελλάδα

 

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό και η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για ανάπτυξη 0,6% και μείωση της ανεργίας στο 26% δημοσιεύονται σήμερα στον γερμανικό Τύπο, ενώ γίνεται λόγος για πρόοδο της Ελλάδας και «καλά νέα».

 

 

«Η υπερχρεωμένη Ελλάδα πέτυχε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το 2013, ένα πλεόνασμα δισεκατομμυρίων στον κρατικό προϋπολογισμό. Ένα πρωτογενές πλεόνασμα -στον υπολογισμό του οποίου δεν περιλαμβάνεται το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους- αποτελεί προϋπόθεση για νέες δανειακές βοήθειες των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ. Προηγουμένως , το βάρος των τοκοχρεολυσίων κρατούσε τον προϋπολογισμό σε αρνητικό πρόσημο. Το σχέδιο των πιστωτών όμως, προέβλεπε πλεόνασμα της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μόλις γι’ αυτό το χρόνο» επισημαίνει το «Manager Magazine» ενώ, αναφερόμενο στις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, κάνει λόγο για «κάπως πιο φωτεινές προβλέψεις» για την οικονομία.

Το περιοδικό αναφέρεται ακόμη στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και προσθέτει ότι ο κ. Σαμαράς «επιδιώκει να αντέξει μέχρι την τακτική ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, το 2016», ενώ παραθέτει δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την ανάγκη να δείξει η χώρα σταθερότητα και αποφασιστικότητα στον μικρό δρόμο που απομένει για να ξεπεραστεί η κρίση.

 

 

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το περιοδικό «Focus», το οποίο στην ηλεκτρονική του έκδοση δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Ελληνικό δημοσιονομικό πλεόνασμα άνω του ενός δισεκατομμυρίου» και υπότιτλο «Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια πέτυχε πάλι ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, μεγαλύτερο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ». Σημειώνει δε, ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το 70% του πλεονάσματος θα διατεθεί τα επόμενα χρόνια για την υποστήριξη εκείνων που υπέφεραν περισσότερο από τις συνέπειες του προγράμματος λιτότητας και παραθέτει δηλώσεις του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με τις οποίες, «το πλεόνασμα προέρχεται από το αίμα του ελληνικού λαού και στον ελληνικό λαό θα επιστραφούν αυτά τα χρήματα».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών, αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς με αυτά τα λόγια εγκαινίασε τον προεκλογικό αγώνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αυτή τη στιγμή κατά τι πίσω από τον αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙZΑ. «Ο επικεφαλής του, Αλέξης Τσίπρας ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές, κάτι που απορρίπτει ο κ. Σαμαράς», τονίζεται στο άρθρο. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και υποσχέθηκε να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που βρέθηκαν σε τέλμα και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Τονίζεται, τέλος, ότι πριν από τις ευρωεκλογές, η Eurostat θα καταθέσει στις 23 Απριλίου έκθεση για τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών της ευρωζώνης.

Σε άρθρο της Deutsche Welle με τίτλο «Καλοί οιωνοί για την ευρωζώνη», γίνεται αναφορά σε «σημάδια αργής αλλά σταθερής ανάκαμψης», ενώ ειδικά για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς για πρώτη φορά εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. «Τα καλά νέα ήρθαν και από την Ελλάδα. Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, η χώρα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλά και στην ανάπτυξη κάτι δείχνει να κινείται. Όπως δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα κινηθεί στο οριακό 0,6% μετά από έκτη συνεχή χρόνια συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Το ερευνητικό ίδρυμα ΙΟΒΕ θεωρεί πολύ πιθανό να μειωθεί και το ποσοστό ανεργίας από το 27,3% στο 26%», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αναφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα κάνει και η «Sueddeutsche Zeitung» αναδημοσιεύοντας σχετικό τηλεγράφημα του Reuters από την Αθήνα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ