Σφοδρή κακοκαιρία και στα Βαλκάνια

Σφοδρή κακοκαιρία και στα Βαλκάνια

 

Σφοδρές χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ρουμανίας, “κόκκινος συναγερμός” για ακραία καιρικά φαινόμενα, κλειστοί δρόμοι και “λουκέτο” στα σχολεία λόγω κακοκαιρίας, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Ο πρώτος “κόκκινος συναγερμός” για φέτος σήμανε χθες, από τις 3 το μεσημέρι ως τις 9 το απόγευμα, στις ανατολικές επαρχίες της Μπραΐλα, του Μπουζάου και της Βραντσέα, ενώ σήμερα ισχύει “πορτοκαλί συναγερμός” για τις παραπάνω περιοχές, όπως επίσης και για τις περιοχές Γκαλάτι, Τουλτσέα, Κονστάντζα, Καραλάρι και Ιαλομίτα, στα νοτιοανατολικά.

Σύμφωνα με την οδηγία που εκδόθηκε, από τις 9 το πρωί έως τις 5 σήμερα το απόγευμα, στις παραπάνω περιοχές θα πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη χιονόπτωση, μειώνουν την ορατότητα.

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος της Μολδαβίας καθώς και οι περιοχές Μουντένια και Ντομπρογκέα, στα ανατολικά, είναι σε “κίτρινο συναγερμό” ως τις 11 το βράδυ για το ενδεχόμενο χιονοθύελλας. Υπό “κίτρινο συναγερμό” βρίσκονται, επίσης, το Ιάσιο, το Μπακάου και η περιοχή Βασλούι.

Έντονα είναι τα προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο της Ρουμανίας, αλλά και σε αρκετά “κομμάτια” του εθνικού δικτύου, ενώ δεκάδες οχήματα έχουν εγκλωβιστεί στο χιόνι και αρκετές κοινότητες σε απομακρυσμένες περιοχές έχουν αποκλειστεί λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών.

Με κλειστά σχολεία σε 27 περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και του Βουκουρεστίου, ξεκινά η εβδομάδα και για τους μαθητές και δασκάλους.

Στη Βουλγαρία, η κυκλοφορία σε δύο τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας έχει σταματήσει εξαιτίας της πτώσης του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τα τμήματα αυτά βρίσκονται μεταξύ Ζίμνιτσα και Τσέρκοβσκι το ένα και Αϊτός και Τσέρνογκραντ, στα νοτιοανατολικά, το άλλο.

Η κρατική εταιρεία Σιδηροδρόμων της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα και γίνονται κινήσεις προκειμένου να απομακρυνθούν οι επιβάτες από τα δύο αυτά σημεία, με άλλους συρμούς.

Στο Μαυροβούνιο, το ψύχος είναι εντονότερο στο βόρειο τμήμα της χώρας και στον ορεινό όγκο Ζάμπλιακ το θερμόμετρο, σήμερα το πρωί, έδειξε -15 βαθμούς Κελσίου.

Στις περισσότερες πόλεις του Μαυροβουνίου χιονίζει και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 0 βαθμούς Κελσίου- στο Κόλασιν η θερμοκρασία κυμαίνεται στους -9 βαθμούς Κελσίου, στο Μπιέλο Πόλιε στους -8 βαθμούς Κελσίου και στο Νίκσιτς στους -6.

Το χιόνι και ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα στις συγκοινωνίες, κυρίως στο βορρά και η Λέσχη Αυτοκινήτου συνιστά στους οδηγούς να αποφεύγουν τα ταξίδια. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κυκλοφορία των οχημάτων σε γέφυρες και σήραγγες.

Στη Σερβία, ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα. Προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων παρατηρούνται λόγω χιονόπτωσης στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τη Νις στο Πρέσεβο και στον Άξονα 10 από τη Νις έως το Ντιμιτρόβγκραντ.

Η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κυμαίνεται από -6 έως -12 βαθμούς Κελσίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ