ΗΠΑ: Οι Ρώσοι κατασκοπεύουν εκατοντάδες εταιρείες

ΗΠΑ: Οι Ρώσοι κατασκοπεύουν εκατοντάδες εταιρείες

 

Μία αμερικανική εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ρωσική κυβέρνηση κατασκόπευε εκατοντάδες αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες -η πρώτη φορά που η Μόσχα συνδέεται με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο με οικονομικό και όχι πολιτικό κίνητρο.

Σύμφωνα με την εταιρεία CrowdStrike, στα θύματα της μέχρι σήμερα άγνωστης εκστρατείας κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνονται εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας.

Η CrowdStrike αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες αναφορικά με το περιεχόμενο του υλικού που υπεκλάπη ή στην ταυτότητα των εταιρειών που έπεσαν θύματα, επικαλούμενη συμφωνίες εμπιστευτικότητας που συνδέονται με την έρευνά της.

“Αυτές οι επιθέσεις φαίνεται ότι υποκινήθηκαν από το ενδιαφέρον της ρωσικής κυβέρνησης να βοηθήσει τη βιομηχανία της χώρας να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της σε σημαντικούς τομείς εθνικής σημασίας”, δήλωσε στο Ρόιτερς χθες το απόγευμα ο Ντμίτρι Αλπέροβιτς, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της CrowdStrike.

Ενώ οι ερευνητές της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχουν στο παρελθόν αποφανθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο εναντίον διαφόρων εταιρειών από το 2005, όπως είπε ο Αλπέροβιτς αυτή είναι η πρώτη φορά που η ρωσική κυβέρνηση συνδέεται με τέτοιου είδους κατασκοπεία.

Ο ίδιος είπε ότι η CrowdStrike παρακολουθεί τις δραστηριότητες μίας ρωσικής εταιρείας με την επωνυμία “Energetic Bear” εδώ και δύο χρόνια. Η εταιρεία του εκτιμά ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία κατασκοπείας λόγω των τεχνολογικών δεικτών αλλά και από την ανάλυση των στόχων που επελέγησαν και των δεδομένων που εκλάπησαν.

“Είμαστε πολύ σίγουροι γι αυτό”, είπε ο Αλπέροβιτς. Στα θύματα περιλαμβάνονται ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες, εταιρείες αμυντικών συστημάτων, τεχνολογικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την έκθεση της CrowdStrike.

Στη λίστα με τους στόχους περιλαμβάνονται ακόμη βιομηχανικές και κατασκευαστικές εταιρείες στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή καθώς και πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ.

Ο Αλπέροβιτς, ο οποίος είναι ρωσικής καταγωγής και σήμερα ζει στην Ουάσινγκτον, είναι ειδικός σε θέματα κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο κι έγινε γνωστός ενώ εργαζόταν για την εταιρεία προστασίας πληροφοριακών συστημάτων McAfee Inc.

Το 2012 υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της CrowdStrike, η οποία συλλέγει πληροφορίες για τις δραστηριότητες των χάκερς σε όλο τον κόσμο και πουλάει λογισμικό για την προστασία από τέτοιες επιθέσεις.

Ο ίδιος είπε στο Ρόιτερς ότι από τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η εταιρεία του για τις δραστηριότητες της “Energetic Bear” προκύπτει ότι οι ρωσικές αρχές έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιούν εφεξής την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο για την προώθηση των εθνικών τους οικονομικών συμφερόντων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ