Σνόουντεν: Έδρασα μόνος μου

Σνόουντεν: Έδρασα μόνος μου

 

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν δήλωσε ότι έδρασε μόνος του δίνοντας στη δημοσιότητα απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι οι υπαινιγμοί κάποιων αμερικανών βουλευτών περί συνεργασίας του με τη Ρωσία είναι “εξωφρενικοί”, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του περιοδικού New Yorker.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό, που σύμφωνα με το έντυπο πραγματοποιήθηκε από τη Μόσχα με κρυπτογράφηση, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ δήλωσε: “Αυτό το περί Ρώσου κατάσκοπου είναι εξωφρενικό”.

Ο ίδιος είπε ότι “αναμφίβολα έδρασε μόνος του, χωρίς καμία βοήθεια από κάποιον, πολλώ δε μάλλον από (ξένη) κυβέρνηση”, σύμφωνα με το περιοδικό.

“Δεν θα πείσει… Γιατί είναι ξεκάθαρα ψευδές και ο αμερικανικός λαός είναι εξυπνότερος απ΄ό,τι θεωρούν οι πολιτικοί”, φέρεται να είπε ο Σνόουντεν.

Την Κυριακή, ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι ερευνά το ενδεχόμενο ο Σνόουντεν να βοηθήθηκε από τη Ρωσία για να κλέψει και να αποκαλύψει τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα.

“Πιστεύω ότι υπάρχει λόγος που κατέληξε στα χέρια – τη στοργική αγκαλιά – ενός πράκτορα της FSB στη Μόσχα. Δεν νομίζω ότι ήταν σύμπτωση”, είπε ο βουλευτής Μάικ Ρότζερς μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού NBC και αναφερόμενος στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, τη διάδοχο της διαβόητης KGB.

Πέρσι το καλοκαίρι ο Σνόουντεν ταξίδεψε από το Χονγκ Κονγκ στη Ρωσία, όπου του παραχωρήθηκε άσυλο για τουλάχιστον έναν χρόνο. Ο Ρότζερς δεν έδωσε συγκεκριμένες αποδείξεις που να ενισχύουν τον ισχυρισμό του περί ρωσικής ανάμειξης στις ενέργειες του αμερικανού πρώην πράκτορα, όμως είπε: “Ορισμένα από τα πράγματα που βρίσκουμε θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε πειστήρια που σίγουρα για μένα υποδηλώνουν ότι είχε κάποια βοήθεια”.

Πάντως, άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν στο Ρόιτερς πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αποδείξεις πως ο Σνόουντεν είχε βοήθεια.

Τον Οκτώβριο, ο ίδιος ο Σνόουντεν δήλωσε στους New York Times ότι δεν πήρε μαζί του στη Ρωσία απόρρητα έγγραφα της NSA.

Στη συνέντευξη στο New Yorker ο Σνόουντεν διερωτήθηκε ότι αν ήταν Ρώσος κατάσκοπος “Γιατί στο Χονγκ Κονγκ;” και γιατί να παραμείνει για μεγάλο διάστημα στο αεροδρόμιο της Μόσχας μέχρι να του επιτραπεί η παραμονή στη χώρα;

“Οι κατάσκοποι έχουν καλύτερη μεταχείριση”, σχολίασε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ