Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μπανγκόκ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μπανγκόκ

Η Μπανγκόκ, πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 60 ημερών, καθώς η κυβέρνηση αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας απέναντι στους διαδηλωτές που προσπαθούν να εκδιώξουν την πρωθυπουργό, Γινγκλουκ Σιναουάτρα, απειλώντας να «διαταράξουν» τις εκλογές στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία καλύπτει τη Μπανγκόκ και τις γύρω επαρχίες, επιτρέπει στις υπηρεσίες ασφαλείας να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας, την κράτηση υπόπτων χωρίς απαγγελία κατηγορίας, να λογοκρίνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να απαγορεύσουν τις πολιτικές συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων.

Πάντως, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, η Μπανγκόκ ήταν ήρεμη το πρωί και οι πολίτες μετακινούνταν κανονικά για να μεταβούν στις εργασίες τους. Δεν υπήρχαν στρατεύματα στους δρόμους, όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης του Νοεμβρίου, αλλά σαφώς αυξημένη αστυνομική παρουσία, ενώ δεν υπήρξε ούτε απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ανακοινώνοντας την δίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τρίτη, η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δεν έχει σχέδια να διαλύσει τα στρατόπεδα των διαδηλωτών που έχουν “φτιαχτεί” σε επτά μεγάλους οδικούς κόμβους της πόλης.

Αντίθετα, όπως αναφέρθηκε, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την κλιμάκωση της βίας, μετά και από τη φονική ρίψη χειροβομβίδας εναντίον διαδηλωτών το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις των προηγούμενων μηνών είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια πολιτική σύγκρουση που κρατά περισσότερα από οκτώ χρόνια. Αντίπαλοι είναι τα πλουσιότερα βασιλικά στρώματα της κοινωνίας και οι οπαδοί της αποκαλούμενης προνομιούχας μεσαίας τάξης, κατά των φτωχότερων ομάδων-υποστηρικτών της πρωθυπουργού, Γινγκλούκ και του αδελφού της, πρώην πρωθυπουργού, Τακσίν Σιναουάτρα, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το 2006.

Η Γινγκλούκ έχει προκηρύξει εκλογές για τις 2 Φεβρουαρίου, τις οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει αν και η αντιπολίτευση σκοπεύει να τις μποϊκοτάρει. Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη λήψη απόφασης από το Συνταγματικό Δικαστήριο την Τετάρτη, για το κατά πόσον μπορεί να καθυστερήσει την ψηφοφορία.

Κι αυτό, διότι η επιτροπή ανησυχεί σχετικά με πιθανή έξαρση της βίας την ημέρα των εκλογών, ενώ αναφέρει ότι οι διαδηλώσεις έχουν εμποδίσει ορισμένους υποψηφίους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει απαρτία για να λειτουργήσει ομαλά το κοινοβούλιο.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Νοέμβριο του 2013 στη χειρότερη πολιτική βία στην Ταϊλάνδη από το 2010. Περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές του 2010.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ