“Φρένο” στις παρεμβάσεις της Επιτροπής υπόσχεται ο Σουλτς

“Φρένο” στις παρεμβάσεις της Επιτροπής υπόσχεται ο Σουλτς

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να παρεμβαίνει λιγότερο σε εθνικό επίπεδο προανήγγειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, σε περίπτωση που εκλεγεί.

«Πρέπει να σκεφτούμε τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο από ό,τι στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και πρόσθεσε ότι μια από τις πρώτες ενέργειές του, εφόσον εκλεγεί, θα είναι να ζητήσει από τους ανθρώπους της Επιτροπής να πάψουν να σκέφτονται «μήπως υπάρχει ακόμη κάποια γωνιά στην οποία δεν έχουν παρέμβει». Έκανε λόγο για δύο σχολές σκέψεις που κυριαρχούν στην Επιτροπή: «Η μία δεν θα ησυχάσει εάν δεν ιδιωτικοποιηθεί και το τελευταίο δημοτικό νεκροταφείο και η άλλη δεν θα σταματήσει μέχρις ότου εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος τέλεσης κηδειών σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι που τρελαίνει τον κόσμο, πρέπει λοιπόν να το σταματήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σουλτς, ο οποίος αναμένεται την Κυριακή να ανακηρυχθεί επισήμως υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την 1η Μαρτίου, στην Ρώμη, υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, αναφέρθηκε ακόμη στον τρόπο εκλογής του επικεφαλής της Κομισιόν από το συμβούλιο των αρχηγών, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν πλέον υπ’ όψιν και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Υπερασπίστηκε ωστόσο την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Στο Συμβούλιο συμμετέχουν 28 αρχηγοί αλλά στο τέλος πάντα φταίει η κυρία Μέρκελ, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα. Αυτή η επίθεση κατά της κυρίας Μέρκελ είναι επίθεση κατά της Γερμανίας», σημείωσε.

Μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποσχέθηκε ακόμη να προωθήσει την γερμανική ως επίσημη γλώσσα εργασίας στην ΕΕ. Ήδη σήμερα οι επίσημες γλώσσες εργασίες είναι η αγγλική, η γαλλική, η γερμανική και η ισπανική. «Από την εμπειρία μου, γνωρίζω ότι το 80% των εγγράφων είναι γραμμένα στα αγγλικά, το 15% στα γαλλικά και το 5% στα γερμανικά. Δεν είναι αλαζονικό ή εθνικιστικό να λες ότι θέλεις να ενισχύσεις την γερμανική γλώσσα στην Ευρώπη», κατέληξε.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ