“Καμπανάκι” από την Λαγκάρντ

“Καμπανάκι” από την Λαγκάρντ

Τον κίνδυνο που αποτελεί η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα για την παγκόσμια οικονομία τόνισε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ με δηλώσεις της στην εφημερίδα Financial Times, καθώς πολιτικοί ηγέτες και κορυφαίοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο (World Economic Forum, WEF) στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα.

«Οι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο πρέπει να θυμηθούν ότι σε πάρα πολλές χώρες τα οφέλη της ανάπτυξης απολαμβάνουν πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι. Αυτό δεν αποτελεί συνταγή για τη σταθερότητα και βιωσιμότητα», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου. Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρεται σε έρευνα της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Edelman, που δημοσιοποιήθηκε εν όψει του συνεδρίου του Νταβός, από την οποία προκύπτει ότι η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε σε σχέση με το 2013, συγκεντρώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους άλλους θεσμούς για τρίτη χρονιά.

Το WEF έχει επιλέξει ως ένα σημαντικό θέμα για τις φετινές εργασίες του, που αρχίζουν την Τετάρτη, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Το μήνυμα βρίσκει τον στόχο, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίντζο ‘Αμπε έρχεται στην Ελβετία με το μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις της χώρας του πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς, ενώ η βρετανική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είναι επίσης παρών στο Νταβός, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα μία μεγάλη αύξηση, πάνω από τον πληθωρισμό, του κατώτατου μισθού στη Βρετανία.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι ‘Αμποτ θα περιγράψει στο Νταβός τις επιδιώξεις της χώρας του που θα έχει φέτος την προεδρία της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G 20). Υψηλά στις προτεραιότητές της είναι η διασφάλιση προόδου στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η αλλαγή στο κλίμα συμβαίνει, καθώς αυτοί που συμμετέχουν στην εκστρατεία για τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων υποστηρίζουν ότι σπάνια ο παγκόσμιος πληθυσμός είχε τόσο άνιση πρόσβαση στον πλούτο και την εξουσία. Σε έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam, που δημοσιεύθηκε σήμερα, υπολογίζεται με βάση τον κατάλογο του Forbes ότι ο πλούτος 1,7 τρισ. δολαρίων που ανήκει στους 85 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο αντιστοιχεί στο εισόδημα που έχει το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκτός από τη συζήτηση γεωπολιτικών, παγκόσμιων οικονομικών και επιχειρηματικών θεμάτων, το θέμα της φτώχειας και της ανισότητας θα είναι στην ατζέντα και το διακεκριμένο ακροατήριο στο Νταβός θα μπορεί να φύγει από την αίθουσα συνεδρίασης για να έχει τη διαδραστική εμπειρία μίας ημέρας στη ζωή των Σύρων προσφύγων.

Η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις μειώθηκε στο 44% από 48% το 2013, σύμφωνα με το «Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης» το 2014 που δημοσίευσε η εταιρεία Edelman. Η εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις παρέμεινε σταθερή στο 58%, αυξάνοντας τη διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό για τις κυβερνήσεις στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών που διεξάγεται η έρευνα. Οι κυβερνήσεις, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, δυσκολεύονται να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, εν μέσω των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολουθήσεων και της ανεργίας – ρεκόρ στην Ευρώπη.

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ βυθίστηκε κατά 16 μονάδες στο 37%, σύμφωνα με την έρευνα. Η εμπιστοσύνη στους διευθύνοντες συμβούλους των επιχειρήσεων (CEOs) φθάνει στο 43%, υψηλότερα από το 36% στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης υποχώρησε 5 μονάδες στο 52%. Οι τράπεζες και οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών συγκέντρωσαν για τέταρτο έτος τον μικρότερο βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων, με ένα ποσοστό 51%, αυξημένο κατά μία μονάδα από το 2013. Στην κορυφή του δείκτη εμπιστοσύνης βρίσκονται οι εταιρείας τεχνολογίας με ποσοστό 79%, αυξημένο κατά 2 μονάδες από πέρυσι. Η Edelman έκανε την έρευνα μεταξύ 6.000 ατόμων σε 27 χώρες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και με οικογενειακό εισόδημα στο υψηλότερο 25% της ηλικίας και της χώρας τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ