Συμφωνία Μπερλουσκόνι-Ρέντσι

Συμφωνία Μπερλουσκόνι-Ρέντσι

Θετική ήταν η έκβαση της συνάντησης του Ιταλού κεντροδεξιού, πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρεντσι.

«Διαπιστώσαμε ουσιαστική σύμπλευση σε ότι αφορά το πώς πρέπει να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου», δήλωσε ο Ρέντσι αμέσως μετά την λήξη της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Δημοκρατικών, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.

«Θέλουμε να ευνοήσουμε τη σταθερή διακυβέρνηση και το διπολικό σύστημα και να απαλείψουμε τα περιθώρια που έχουν τα μικρά κόμματα να προχωρούν σε πολιτικούς εκβιασμούς», πρόσθεσε ο γραμματέας των Δημοκρατικών και δήμαρχος της Φλωρεντίας.

«Διαβεβαίωσα τον Ρέντσι ότι θα στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις. Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο, η συμφωνία μας προβλέπει μια μεταρρύθμιση που να οδηγήσει στην ενδυνάμωση των μεγάλων κομμάτων, στα πλαίσια της απλούστευσης του όλου πολιτικού σκηνικού», τονίζει σε ανακοινωθέν του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο ιταλικό εκλογικό σύστημα θα έχει ως σημείο αναφοράς το ισπανικό, και με όριο του 8% για να μπορούν να εισέρχονται τα κόμματα στην βουλή και στην γερουσία.

Πηγές, τέλος, της προεδρίας της ιταλικής κυβέρνησης, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα θεωρεί ότι η συνάντηση των επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια και του Δημοκρατικού Κόμματος «κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση».

Αναμένονται, τώρα, περαιτέρω εξελίξεις, με την συγκεκριμενοποίηση της συμφωνίας των δυο κομμάτων και την ανακοίνωση των λεπτομερειών του νέου εκλογικού νόμου.

Παράλληλα, θα πρέπει να διαπιστωθεί τι θέση θα κρατήσουν τα μικρότερα κόμματα (όπως η κεντρώα Επιλογή Πολιτών και η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο) τα οποία φοβούνται ότι μπορούν να τεθούν εκτός πολιτικών εξελίξεων, να περιθωριοποιηθούν δηλαδή, από τη σύμπλευση Ρέντσι-Μπερλουσκόνι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ