Τα σκάνδαλα “πριονίζουν” το θρόνο της Ισπανίας

Τα σκάνδαλα “πριονίζουν” το θρόνο της Ισπανίας

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, ένα μέλος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Η κλήτευση της κόρης του βασιλιά, Χουάν Κάρλος, για την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς του αθλητικού ιδρύματος το οποίο διηύθυνε με τον σύζυγό της, δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και προκαλεί ισχυρούς τριγμούς στον οίκο των Βουρβόνων. Είναι η τελευταία μίας σειράς αρνητικών ενεργειών  και αποκαλύψεων για την βασιλική οικογένεια, που βαρύνουν ιδιαιτέρως τον μονάρχη., πλήττοντας τη δημοτικότητά του.

Οι Ισπανοί, που παραδοσιακά υποστηρίζουν το παλάτι ή το βλέπουν με συμπάθεια, στρέφουν την πλάτη τους στον θρόνο ενοχλημένοι από τη χλιδάτη ζωή του βασιλιά τους και της πριγκίπισσας Κριστίνα, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης και της φτώχειας που πλήττει τα μεσαία κοινωνικά στρώματα της χώρας.

Αλώβητοι μέχρι στιγμής από τη γενικευμένη δυσαρέσκεια και την αντιμοναρχική στροφή παραμένουν η βασίλισσα Σοφία και ο πρίγκιπα Φελίπε, στον οποίο στρέφονται οι τελευταίες ελπίδες των φιλομοναρχικών Ισπανών για τη διάσωση του θρόνου.

Το σκανδαλώδες σαφάρι

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λαϊκή αποδοχή του βασιλιά άρχισε το Πάσχα του 2012, όταν αποκαλύφθηκε ότι απολάμβανε πανάκριβες διακοπές στην Μποτσουάνα όπου είχε πάει με παρέα για σαφάρι! Εκείνες τις μέρες η Ισπανία ζούσε την αγωνία της εισόδου στο Μνημόνιο και η κοινωνική απογοήτευση είχε χτυπήσει κόκκινο. Ακόμη πιο επιβαρυντικό στοιχείο για τον Χουάν Κάρλος ήταν το γεγονός ότι είχε αποκρύψει την απόδρασή του, όχι μόνο γιατί ήταν πολυέξοδη, αλλά και διότι συνοδευόταν από την 45χρονη Γερμανίδα ερωμένη του Κορίνα τσου Βιτγκενστάιν, η οποία φέρει τίτλο πριγκίπισσας.

Διπλή ενόχληση

Οι συντηρητικοί Ισπανοί ενοχλήθηκαν διπλά και για την απρεπή συμπεριφορά του Χουάν Κάρλος, απέναντι στη σύζυγό του Σοφία,

Η ιστορία άρχισε να περιπλέκεται όταν βγήκαν στο φως οι ατασθαλίες του πριγκιπικού γαμπρού, Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, σε μία σκοτεινή υπόθεση σπατάλης δημοσίου χρήματος και φοροδιαφυγής, για την οποία ελέγχεται η Βιτγκενστάιν.

Ακόμα και οι πιο φανατικοί υπέρ της μοναρχίας ζητούν πλέον την παραίτηση του Χουάν Κάρλος και την στέψη του Φελίπε. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα των Ισπανών ζητούν την παράδοση του στέμματος στο γιο του.

Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «El Mundo», το 62% των συμμετεχόντων επιθυμεί την παραίτηση του βασιλιά ενώ πέρυσι, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 44,7%. Μάλιστα, στις νεότερες ηλικίες, το ποσοστό υπέρ της παραίτησης του Χουάν Κάρλος είναι… συντριπτικό. 

 

Πηγή: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ