Εθνικό πένθος για τον Σαρόν

Εθνικό πένθος για τον Σαρόν

 

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στο Ισραήλ μετά τον θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και πριν από την ταφή του, αύριο, στο κτήμα του στο νότο της χώρας.

Ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από στο κοινοβούλιο, όπου η σορός εκτίθεται σε δημόσιο προσκύνημα από τις 12.00 έως τις 18.00. Ο πρόεδρος Πέρες κατέθεσε στεφάνι. Λεωφορειακές γραμμές έχουν προγραμματιστεί ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση του κόσμου στην Κνεσέτ και να αποτραπεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Αύριο το πρωί, στις 9.30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή στο κοινοβούλιο. Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Πρόεδρος Σιμόν Πέρες και μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος θα εκφωνήσουν ομιλίες. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και πρεσβευτές πολλών χωρών θα παρακολουθήσουν την τελετή.

Κατόπιν η σορός θα μεταφερθεί με στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στο ράντσο του Σαρόν. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την ταφή.

Ο θάνατος του πρώην ισχυρού άνδρα της δεξιάς χθες, ύστερα από το πολυετές κώμα στο οποίο βρισκόταν μετά το εγκεφαλικό που υπέστη στις 4 Ιανουαρίου του 2006, αποτελεί σήμερα το πρώτο θέμα σε όλα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα τηλεοπτικά δίκτυα αφιέρωσαν πολύωρες εκπομπές με μαρτυρίες πολιτικών αλλά και στρατιωτικών συναδέλφων του πρώην στρατηγού.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται δείχνουν κυρίως τον Σαρόν να ασχολείται με τα ζώα του, τις αγελάδες και τα πρόβατα, στο ράντσο της οικογένειας στο νότιο Ισραήλ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τον στρατηγό Σαρόν ως “ήρωα του Ισραήλ”. Οι εφημερίδες αφιερώνουν τουλάχιστον το ήμισυ των εκδόσεών τους στον “Αρικ” (υποκοριστικό του Αριέλ). Η Jerusalem Post γράφει ότι το “Το κράτος του Ισραήλ έχασε μια από τις πιο χαρισματικές και ισχυρές μορφές του στην ιστορία του”.

Ακόμη και η εφημερίδα της αριστεράς Haaretz, πάντα σφοδρά επικριτική απέναντι στον Σαρόν, γράφει ότι “η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και η απομάκρυνση τουλάχιστον 8.000 εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας συνιστούν πολιτική κληρονομιά και ένα σπουδαίο προηγούμενο που δείχνει ότι οι εβραϊκοί οικισμοί δεν διαρκούν αιώνια”.

Ο Σαρόν θα μείνει στην ιστορία ως υπεύθυνος για την καταστροφική εισβολή στον Λίβανο ο 1982 ενώ ήταν υπουργός Άμυνας αλλά και ως ο Πρωθυπουργός που απέσυρε τα ισραηλινά στρατεύματα και τους 8.000 εβραίους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ