Οι ΗΠΑ ανησυχούν

Οι ΗΠΑ ανησυχούν

 

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν στο Αφγανιστάν την ανησυχία τους για τη σχεδιαζόμενη απελευθέρωση 72 κρατουμένων από τη φυλακή Μπάγκραμ, τους οποίους η Ουάσινγκτον θεωρεί επικίνδυνους, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι.

«Αυτοί οι 72 κρατούμενοι είναι επικίνδυνοι εγκληματίες εναντίον των οποίων υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που τους συνδέουν με τρομοκρατικά εγκλήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης αυτοσχέδιων μηχανισμών, που αποτελούν τον μεγαλύτερο δολοφόνο των Aφγανών πολιτών», δήλωσε η Πσάκι.

Νωρίτερα ο Αϊμάλ Φάιζι, εκπρόσωπος του Aφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, είχε δηλώσει ότι οι αφγανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι διαθέτουν επαρκείς αποδείξεις για να δικάσουν μόνον τους 16 από τους 88 κρατούμενους που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι συνιστούν απειλή για την ασφάλεια και σχεδιάζει να αφήσει ελεύθερους τους υπόλοιπους 72. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αθώοι Aφγανοί πολίτες να κρατούνται χωρίς δίκη επί μήνες και χρόνια χωρίς λόγο», υπογράμμισε ο Φάιζι.

«Δυστυχώς γνωρίζουμε ότι αυτό συνέβαινε στο Μπάγκραμ, αλλά είναι παράνομο, παραβιάζει την κυριαρχία του Αφγανιστάν και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το επιτρέπουμε», πρόσθεσε ο ίδιος. Εξάλλου δήλωσε ότι οι απελευθερώσεις αυτές αποτελούν «ένα εσωτερικό ζήτημα, που δεν συνδέεται με τη σχέση μας με τις ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται έντονα στην απελευθέρωσή τους επειδή, σύμφωνα με τις ίδιες, οι κρατούμενοι αυτοί εμπλέκονται στον τραυματισμό ή τον θάνατο Αμερικανών ή άλλης εθνικότητας στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ