ΗΠΑ: Ανεπιθύμητη Ινδή διπλωμάτης

ΗΠΑ: Ανεπιθύμητη Ινδή διπλωμάτης

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση μιας Ινδής διπλωμάτη, η οποία συνελήφθη στα μέσα Δεκεμβρίου και τώρα κατηγορείται για απάτη από τις αρχές της Νέας Υόρκης.

Την Πέμπτη, οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν από την Ντεβγιανί Κχομπραγκαντέ, “πέτρα του σκανδάλου” σε αυτό το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί, να εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος.

Ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε το αίτημα της Ινδίας να πιστοποιήσει την διπλωμάτη στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά μετά το κατηγορητήριο που ασκήθηκε εναντίον της, ζήτησε από το Νέο Δελχί να άρει την διπλωματική ασυλία που της παρείχε.

Η Ινδία αρνήθηκε το σχετικό αίτημα, με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να ζητήσει την άμεση αναχώρησή της από το αμερικανικό έδαφος, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος.

Σε επιστολή που συνοδεύει το σχετικό κατηγορητήριο, η εισαγγελία του Μανχάταν, είπε αρχικά ότι η Κχομπραγκαντέ, είχε εγκαταλείψει τη χώρα αλλά σύμφωνα με τον δικηγόρο της δεν έχει φύγει και «είναι στο σπίτι με τα παιδιά της».

Για το θέμα δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την ινδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ή την αποστολή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Η σύλληψη της Κχομπραγκαντέ, η οποία ήταν αναπληρωτής γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη, στις 12 Δεκέμβρη του 2013, προκάλεσε αντίποινα από την κυβέρνηση της Ινδίας κατά αμερικανών διπλωματών στο Νέο Δελχί, καθώς και μαζικές διαδηλώσεις.

Κλόνισε, επίσης, τις ευρύτερες διμερείς σχέσεις οδηγώντας στην αναβολή δύο επισκέψεων ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων στην Ινδία, καθώς και μιας αμερικανικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας.

Η υπόθεση αφορά στη σύλληψη και στην έρευνα κατά της Ινδής αξιωματούχου, η οποία κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για απάτη.

Η Κχομπραγκαντέ κατηγορήθηκε ότι προσκόμισε ψεύτικα έγγραφα στις αμερικανικές αρχές προκειμένου να βγάλει βίζα στην οικονόμο της, ενώ παρουσίασε και ανακριβείς δηλώσεις για το ύψος του μισθού που πλήρωνε στην υπάλληλο της, το οποίο δεν ήταν το ίδιο με αυτό που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Κατόπιν αυτών, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε αμέσως από την διπλωμάτη να εγκαταλείψει τη χώρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ