Agence Europe: «Η Ελλάδα δεν θέλει να ζει από τους εταίρους της»

Agence Europe: «Η Ελλάδα δεν θέλει να ζει από τους εταίρους της»

«Η Ελλάδα δεν θέλει να ζει από τους εταίρους της» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του δελτίου πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe, και αναφέρει ότι όπως ανακοίνωσε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ότι η Ελλάδα «θα ήθελε να αποφύγει ένα τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας».

Ο κ. Στουρνάρας ελπίζει ότι θα υπάρξει απόφαση για τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσα στους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι οι πιστωτές έχουν αναλάβει αυτή την υποχρέωση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Για το ίδιο ζήτημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η χώρα του δεν θέλει να «ζει από τους εταίρους της». «Ενώ είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, στην ιδανική περίπτωση, θα θέλαμε να το αποφύγουμε αυτό, αλλά στο τέλος πρέπει να συγκρίνουμε τις εναλλακτικές λύσεις και να δούμε ποιές είναι οι καλύτερες επιλογές για τον ελληνικό λαό», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση, «δεν θα επιβληθούν οποιοιδήποτε νέοι όροι στην Ελλάδα, επειδή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα οικονομικό έλλειμμα περίπου 11 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2016. Κατά την άποψη του κ. Στουρνάρα, αυτό το έλλειμμα θα μπορούσε εύκολα να καλυφθεί.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρονται τα εξής:

«Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να καλυφθεί το κενό, σημειώνοντας όμως ότι δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί επίσημη συζήτηση. Η χώρα ελπίζει να επιτύχει την παράταση της διάρκειας των δανείων και νέα μείωση των επιτοκίων, μετά από μια διαγραφή χρέους ύψους 107 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε από τους ιδιώτες πιστωτές της το 2012.

“Δεν ζητάμε ένα κούρεμα”, δήλωσε ο Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι αυτή δεν είναι η μόνη λύση. “Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη μείωση του χρέους”, είπε, τονίζοντας τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων και την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής ως πολύ πιο αποτελεσματικά μέτρα. Μίλησε, επίσης, για τη χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, στο πλαίσιο των οποίων θα μπορούσαν να μειωθούν τα ποσοστά συγχρηματοδότησης της χώρας.

“Δεν ζητάμε ένα κούρεμα, αλλά μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα των ελληνικών δανείων. Όταν η Ελλάδα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, οι άλλες χώρες θα έχουν μία συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ελληνικών δανείων”, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σε άλλη συνέντευξη Τύπου λίγα λεπτά νωρίτερα. “Δεν ζητάμε χάρες. Θέλουμε τη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, που θα λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας σήμερα”, είπε. “Κανείς δεν πρόκειται να χάσει”, τόνισε».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ