Μεξικό: Εννιά νεκροί σε επιδρομή ενόπλων σε φυλακή

Μεξικό: Εννιά νεκροί σε επιδρομή ενόπλων σε φυλακή

Τέσσερις κρατούμενοι και πέντε μέλη μιας συμμορίας σκοτώθηκαν σε μια φυλακή στο νότιο Μεξικό, αφού τα μέλη της συμμορίας μπήκαν στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα μεταμφιεσμένα σε αστυνομικούς που εκτελούσαν υπηρεσία μεταγωγής κρατουμένου, σύμφωνα με τις αρχές.

Αφού οι κακοποιοί μπήκαν στη φυλακή, πυροβόλησαν και σκότωσαν τους τέσσερις κρατούμενους — τέσσερις άνδρες 24 ως 41 ετών, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για παράνομη οπλοφορία (οι δύο), διακ��νηση κοκαΐνης και απαγωγή — σε έναν από τους χώρους των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Δικαιοσύνης της Γκερέρο.

Κατόπιν, οι ένοπλοι δράστες αποπειράθηκαν να διαφύγουν και ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών με τους φρουρούς, οι οποίοι σκότωσαν τους πέντε. Ο έκτος ένοπλος τραυματίστηκε, όπως και δύο από τους φρουρούς.

Οι δράστες είχαν φτάσει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη φυλακή αυτή στην Ιγουάλα, περίπου 190 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της χώρας.

Η αστυνομία και ο στρατός περικύκλωσαν τη φυλακή για να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη απόπειρα μαζικής απόδρασης των κρατουμένων.

Οι αρχές ερευνούν το κίνητρο της επίθεσης, πιο συγκεκριμένα εάν επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών, και αν κάποιος από τους φρουρούς διευκόλυνε την επιδρομή αυτή.

Η πολιτεία Γκερέρο —όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων το παραθαλάσσιο θέρετρο Ακαπούλκο— είναι μια από αυτές που πλήττονται περισσότερο από τη δράση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτή βρίσκονται πολλές εκτάσεις όπου παράγεται μαριχουάνα, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο διαμετακομιδής ναρκωτικών.

Από τον Ιανουάριο του 2013 στην περιοχή αυτή έχουν εξάλλου πολλαπλασιαστεί οι ομάδες «αυτοάμυνας» πολιτών, που αναλαμβάνουν δράση επικαλούμενες την αδυναμία των αρχών να αντιμετωπίσουν τα καρτέλ.

Εξάλλου σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα βίαια επεισόδια πολλαπλασιάστηκαν εντός των φυλακών του Μεξικού το 2012, με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για 154 νεκρούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ