Μακελειό με 40 νεκρούς στο Κονγκό

Μακελειό με 40 νεκρούς στο Κονγκό

 

Τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν από μια ομάδα ενόπλων χθες στο χωριό Καμάνγκο, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σύμφωνα με μια τοπική ένωση μη κυβερνητικών οργανώσεων, η οποία σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δράστες του μακελειού αυτού ήταν αντάρτες από την Ουγκάντα.

«Ως σήμερα το πρωί έχουν ανακτηθεί πάνω από 40 σοροί –όλες αμάχων– μέσα σε αποχωρητήρια. Ομάδες του Ερυθρού Σταυρού και της αστυνομίας κάνουν εξονυχιστική έρευνα για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν κι άλλα θύματα», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τέντι Κατάλικο, πρόεδρος της οργάνωσης στην περιοχή Μπένι, όπου βρίσκεται το χωριό Καμάνγκο. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «δεκάδες» πρόσωπα τα οποία είναι «σοβαρά τραυματισμένα».

Τη χθεσινή ημέρα, ο ίδιος είχε κάνει λόγο για έναν απολογισμό «δέκα προσώπων τα οποία είχαν απαχθεί, 11 τραυματισμένων πολιτών, πέντε τραυματισμένων στρατιωτικών και πολλών νεκρών στις τάξεις των αμάχων, καθώς και πολλών πυρπολημένων σπιτιών».

Χθες τα ξημερώματα οι ένοπλοι είχαν καταλάβει το Καμάνγκο, που δεν φρουρούσαν παρά λίγοι άνδρες του τακτικού στρατού. Μετά το μεσημέρι, νοτιοαφρικανικά ελικόπτερα της δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σφυροκόπησαν τις θέσεις των ενόπλων. Πριν τελειώσει η χθεσινή ημέρα, ο στρατός ανακατέλαβε το χωριό.

Η ένωση των οργανώσεων του Βόρειου Κίβου, στην οποία συμμετέχουν διάφορες ΜΚΟ, συνδικάτα κ.ά., τόνισε ότι δράστες της επίθεσης είναι αντάρτες από την Ουγκάντα, μέλη της οργάνωσης Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις-Εθνικός Στρατός για την Απελευθέρωση της Ουγκάντας (ADF-Nalu), οι οποίοι σχετίζονται με τον τακτικό στρατό της Ουγκάντας. Την πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιώσει άλλη πηγή.

Η οργάνωση ADF-Nalu λυμαίνεται το βόρειο τμήμα του Βόρειου Κίβου. Σήμερα αποτελείται αποκλειστικά από ισλαμιστές κι επικεφαλής της είναι από το 2007 ο Τζαμίλ Μουκούλου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν προσθέσει την ομάδα αυτή στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τον οποίο καταρτίζουν από το 2001, ενώ σε βάρος του Τζαμίλ Μουκούλου έχουν επιβληθεί από το 2011 κυρώσεις από τον ΟΗΕ.

Την 13η και την 14η Δεκεμβρίου η αποστολή του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό (Monusco) είχε καταγγείλει ότι «τουλάχιστον 21 άνθρωποι» είχαν δολοφονηθεί με «ακραία βαρβαρότητα» σε δύο χωριά στην περιοχή Μπένι.

Η ένωση των οργανώσεων είχε επιρρίψει την ευθύνη και για εκείνη τη «σφαγή» στην οργάνωση ADF-Nalu, ζητώντας να υπάρξει κατεπείγουσα ανάληψη δράσης από την Monusco.

Τον Ιούλιο στην περιοχή όπου βρίσκεται το Καμάνγκο είχαν σημειωθεί μάχες ανάμεσα σε άνδρες της οργάνωσης ADF-Nalu και του στρατού της ΛΔ Κονγκό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν προσφύγει στην Ουγκάντα, ενώ πολλά δημόσια κτίρια είχαν λεηλατηθεί. Ο στρατός είχε ανακτήσει κατόπιν τον έλεγχο της περιοχής.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ