Δεκάδες τραυματίες στην Ταϊλάνδη

Δεκάδες τραυματίες στην Ταϊλάνδη

 

Αναζωπυρώθηκαν σήμερα τα βίαια επεισόδια στην Ταϊλάνδη, όπου συνεχίζεται η πολιτική κρίση, καθώς δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις επερχόμενες εκλογές, ενώ πολλά μέλη της εκλογικής επιτροπής αναγκάστηκαν να διαφύγουν με ελικόπτερο.

Λίγη ώρα αργότερα η εκλογική επιτροπή πρότεινε την αναβολή των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 2 Φεβρουαρίου λόγω των βίαιων διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

«Δεν μπορούμε να διοργανώσουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές σε αυτές τις συνθήκες», δήλωσε στον Τύπο ο Πράουιτ Ρατανάπιεν, μέλος της εκλογικής επιτροπής.

Περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από στάδιο της Μπανγκόκ νωρίς σήμερα, όπου η εκλογική επιτροπή της Ταϊλάνδης εργάζεται για τη διαδικασία εγγραφής υποψηφίων για τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά εδώ και αρκετές ημέρες οι δυνάμεις ασφαλείας της Ταϊλάνδης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών που προσπάθησε να εισβάλει με τη βία στο στάδιο, ενώ πολλά μέλη της εκλογικής επιτροπής αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το σημείο με ελικόπτερο.

Συνολικά 32 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ αυτών και ένας διαδηλωτής σε κρίσιμη κατάσταση, «προφανώς τραυματισμένος από μια πραγματική σφαίρα» στο κεφάλι, όπως δήλωσε ο Σουπάν Σριτάμα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων από σφαίρα στο χέρι. «Οι διαδηλωτές δεν είναι ειρηνικοί και άοπλοι όπως ισχυρίζονται», δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουραπόνγκ Τοβιτσακτσαϊκούλ, κατηγορώντας τους ότι «εκφοβίζουν» την εκλογική επιτροπή.

Εδώ και εβδομάδες οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση της Γινγκλάκ Σιναουάτρα την οποία κατηγορούν ότι είναι μια μαριονέτα του εξόριστου αδελφού της και πρώην ηγέτη Τακσίν Σιναουάτρα. Η αντιπολίτευση θέλει να αντικαταστήσει την κυβέρνηση με ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο», το οποίο θα οδηγήσει σε εκλογές τη χώρα εντός 18 μηνών.

Για τον τερματισμό της κρίσης, η Γινγκλάκ κήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 2 Φεβρουαρίου, αλλά η αντιπολίτευση, η οποία δεν είχε κερδίσει τις εκλογές εδώ και 20 χρόνια, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τις μποϋκοτάρει.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ