Οι Καταλανοί δεν μετέδωσαν το βασιλικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα

Οι Καταλανοί δεν μετέδωσαν το βασιλικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα

 

Η δημόσια τηλεόραση της Καταλονίας δεν μετέδωσε το παραδοσιακό μήνυμα του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος την παραμονή των Χριστουγέννων για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, σε μία κίνηση που τονίζει την αυξανόμενη αυτονομιστική τάση της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Καταλονίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του βασιλιά Χουάν Κάρλος έκαναν στάση εργασίας και έτσι μεταδόθηκαν άλλα προγράμματα αντί του βασιλικού μηνύματος.

Επισήμως η ολιγόωρη στάση έγινε ως κίνηση διαμαρτυρίας για τις περικοπές και την ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες μέρους της τηλεοπτικής παραγωγής. Η επίσημη Καταλονία έχει συγκρουστεί με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη για τις περικοπές στις δαπάνες ειδικά όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στην ομιλία του, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος δεν αναφέρθηκε απ’ ευθείας στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, αλλά απηύθυνε έκκληση ενότητας προς τους Ισπανούς λέγοντας ότι πρέπει να αγκαλιάσουν την ποικιλομορφία τους, καθώς η χώρα πασχίζει να βγει από τη βαθιά πενταετή οικονομική κρίση που έχει αφήσει έναν στους τέσσερις εργαζόμενους χωρίς δουλειά.

«Μαζί έχουμε επιλύσει προβλήματα πιο δύσκολα από ό,τι αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα και έχουμε πάντα τον ίδιο κοινό στόχο», είπε ο βασιλιάς.

Η Καταλονία είναι η πατρίδα 7,6 εκατομμυρίων πολιτών και παράγει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομικής δραστηριότητας της Ισπανίας. Ο ηγέτης της Άρτουρ Μας της κεντροδεξιάς πολιτικής συμμαχίας CiU, πιέζει για δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου του επόμενου έτους για την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει δηλώσει ότι ένα δημοψήφισμα στην Καταλονία θα ήταν αντισυνταγματικό και έχει δεσμευτεί να το εμποδίσει στο κοινοβούλιο αλλά και μέσω της δικαστικής οδού.

Το δημοψήφισμα πάντως μπορεί να αποδειχθεί πολιτικό αδιέξοδο για τον Μας και το κόμμα του. Αν η κεντρική κυβέρνηση το μπλοκάρει, ο συνασπισμός του με το ριζοσπαστικό κόμμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τη Δημοκρατική Αριστερά (ERC) , ενδέχεται να καταρρεύσει και να τον αναγκάσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χάσει τις εκλογές.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ