Χάος στην Τουρκία–Χάνει τον έλεγχο ο Ερντογάν

Χάος στην Τουρκία–Χάνει τον έλεγχο ο Ερντογάν

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

Φανερά εκνευρισμένος από την ανεπανόρθωτη βλάβη που έχει υποστεί η εικόνα του μετά τις αποκαλύψεις για μίζες στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως αρχίζει να χάνει τον έλεγχο. Ακόμη και βουλευτές του κόμματός του αρχίζουν δειλά – δειλά να εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τις κινήσεις στις οποίες προχωρά ο Πρωθυπουργός, ενώ φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού.

Με νέα μαγνητοσκοπημένη δήλωση, ο εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες Φεθουλάχ Γκιουλέν «ξαναχτύπησε», απαντώντας στον Ερντογάν – αν και δεν ανέφερε ποτέ το όνομά του – και στα όσα δήλωσε για ανθρώπους οι οποίοι κατέχουν θέσεις εξουσίας και κρύβονται στις φωλιές τους. «Βλέποντας την οικονομική στενότητα μέσα στην οποία ζουν ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι συνεχίζουν να υφίστανται αυτήν τη στενότητα προκειμένου να μην επαιτούν και να μην είναι άδικοι απέναντι στους άλλους, όταν λες ότι ζουν σε φωλιά σημαίνει ότι δεν γνωρίζεις τι σημαίνει η λέξη φωλιά», ανέφερε ο κληρικός. 

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου της γειτονικής χώρας για το διάταγμα με το οποίο υποχρεούνται οι αξιωματούχοι της αστυνομίας να ενημερώνουν άμεσα τους ανωτέρους τους για όλες τις έρευνες τις οποίες ξεκινούν οι δικαστικές αρχές στην Τουρκία. Μάλιστα, τις αντιρρήσεις τους για αυτή την κίνηση έχουν εκφράσει και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. 

Προβληματισμό έχει προκαλέσει και η απόφαση της νέας ηγεσίας της αστυνομίας να μην επιτρέπει την είσοδο των δημοσιογράφων στα αστυνομικά τμήματα. Ομάδα δημοσιογράφων συγκεντρώθηκαν χθες στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν βίντεο στο οποίο στοχοποιούν τους αρχηγούς κρατών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι «φιμώνουν» τους δημοσιογράφους.    

Και ενώ συνεχίζονται οι απομακρύνσεις αστυνομικών, καθώς χθες «ξηλώθηκαν» δύο αξιωματούχοι που εργάζονταν στο τμήμα της Άγκυρας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη Αχμέτ Αριμπάς προσήλθε σε δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει σχετικά με καταγγελίες που τον θέλουν να διέρρευσε έγγραφα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην προσπάθεια τους να παρακολουθήσουν τις κινήσεις ενός Αζέρου επιχειρηματία υπόπτου για διαφθορά, το τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος εντόπισε έξω από το σπίτι του ένα αυτοκίνητο που ανήκει στο τμήμα των μυστικών υπηρεσιών. 

Halkbank: Οι συναλλαγές μας με το Ιράν είναι νόμιμες

Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορούνται για την υπόθεση των μιζών, η οποία έχει βυθίσει στο χάος στην Τουρκία από την προηγούμενη Τρίτη, όταν το σκάνδαλο ήρθε στο φως και συντάραξε το πολιτικό σκηνικό στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι για τον Τούρκο πρωθυπουργό – ο οποίος βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν – δεν είναι εύκολη απόφαση να τους αντικαταστήσει, καθώς με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θα παραδέχεται ότι η διαφθορά έχει παρεισφρύσει στο εσωτερικό του κόμματός του. 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ