Ο Ερντογάν περνά στην αντεπίθεση

Ο Ερντογάν περνά στην αντεπίθεση

Αφού πρώτα απείλησε με απελάσεις ξένους πρεσβευτές στην Τουρκία, τώρα διαμηνύει πως θα σπάσει τα χέρια των υπονομευτών του… Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για διαφθορά και το πλήγμα που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του μοιάζει ανεπανόρθωτο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περνά στην αντεπίθεση. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι οι πράξεις του ενδέχεται να βλάψουν τη χώρα, ακόμη και την εθνική ασφάλειά της… 

«Όποιος τολμήσει να βλάψει ή να παγιδεύσει τη χώρα, θα του σπάσω τα χέρια». Σε αυτήν τη δήλωση προχώρησε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός, φανερά εκνευρισμένος από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Τουρκία. Ο Ερντογάν επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, έκανε λόγο για «κράτος μέσα στο κράτος», το οποίο έχει εξαπολύσει έναν βρώμικο πόλεμο προκειμένου να σπιλώσει την φήμη του. «Όλοι θα καταλάβουν τη θέση τους», είπε και κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. 

Και το ότι δεν πρόκειται να μείνει αδρανής απέναντι στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχει καταστεί σαφές ήδη από το Σαββατοκύριακο. Η νέα ηγεσία της αστυνομίας στην Τουρκία δείχνει από νωρίς ποιες είναι οι προθέσεις της, καθώς με ανακοίνωσή της απαγορεύει την είσοδο δημοσιογράφων στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας. 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής εκδόθηκε κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο ουσιαστικά ακυρώνει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Με το διάταγμα αυτό, οι αξιωματούχοι της αστυνομίας υποχρεούνται να ενημερώσουν τους ανωτέρους τους σχετικά με οποιαδήποτε έρευνα ξεκινούν οι δικαστικές αρχές. 

Χθες έσπασε τη σιωπή του ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, του οποίου ο γιος βρίσκεται στη φυλακή. Ο Γκιουλέρ αρνήθηκε τις κατηγορίες για μίζες, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Καμία από τις πράξεις μας δεν είναι παράνομη. Όλα θα έρθουν στο φως τις επόμενες ημέρες».

Έχοντας ήδη απομακρυνθεί περισσότεροι από εκατό αξιωματούχοι από την τουρκική αστυνομία, στην Τουρκία πλέον κάποιοι θέτουν θέμα εθνικής ασφάλειας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί που απομακρύνθηκαν πρόσκεινται στον ισλαμιστή κληρικό Φεθουλάχ Γκιουλέν. 

Δεν άργησε να έρθει και η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά και τα όσα είπε ο Ερντογάν για τον αμερικανό πρεσβευτή. Προειδοποίησαν την Άγκυρα να μην χρησιμοποιούν τις διμερείς σχέσεις ως εργαλείο, προκειμένου να ασκούν εσωτερική πολιτική, ενώ ξεκαθάρισαν ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν θα ενισχύσουν τη θέση τους με δηλώσεις που «δηλητηριάζουν» τις σχέσεις των δύο χωρών. 

Από την πλευρά τους, οι πολίτες στην γειτονική χώρα, αφού τις πρώτες ημέρες των αποκαλύψεων φάνηκαν… μουδιασμένοι, το Σαββατοκύριακο βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν κατά της διαφθοράς, απαιτώντας να παραιτηθεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Μάλιστα, στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν επεισόδια, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων. 

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ