• Δεν προβλέπουν δεύτερο μνημόνιο οι Κύπριοι

  9:51 μμ, Σαββατο 21 Δεκ 2013 9:51 μμ, Σαββατο 21 Δεκ 2013

  Δεν προβλέπουν δεύτερο μνημόνιο οι Κύπριοι

  Μια αισιόδοξη προοπτική επιχειρούν να διατηρήσουν οι Ελληνοκύπριοι, παρά τη σύγχυση που τους έχει προκαλέσει η πρωτόγνωρη, από τις αρχές του έτους, οικονομική κρίση. Αυτό δείχνει έρευνα κοινής γνώμης, που διενεργήθηκε, από την IMR και το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

  Είναι σαφές πως υπάρχει μια γενικά θετική προσέγγιση, ως προς τις δυνατότητες εξόδου από την οικονομική κρίση. Γι' αυτό, οι ερωτηθέντες θεωρούν μεν πως αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ την ίδια ώρα εκτιμούν πως θα πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από το Μνημόνιο.

  Από την έρευνα, προκύπτει επίσης, ότι η πλειοψηφία θεωρεί θετικούς(27%) και μάλλον θετικούς (36%) τους χειρισμούς της κυβέρνησης, στην οποία προφανώς και προσβλέπουν για έξοδο από την κρίση. Στην έρευνα καταγράφονται τα εξής στοιχεία, μέσα από τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες: Στην ερώτηση, «πώς αξιολογείτε τους χειρισμούς της κυβέρνησης από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα;», οι ερωτηθέντες απαντούν ως εξής: Θετικούς 27%, Μάλλον θετικούς 36% ,Αρνητικούς 24,5% Μάλλον αρνητικούς 12,5% .

  Την ίδια στιγμή, στην ερώτηση, εάν θεωρούν ότι η προσήλωση στο Μνημόνιο θα φέρει αποτελέσματα, οι απαντήσεις καταγράφονται ως εξής: Ναι 21%, μάλλον Ναι 38%, Όχι 24,5%, Μάλλον όχι 16,5%. Στην ερώτηση, κατά πόσο προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει δεύτερο Μνημόνιο, οι απαντήσεις είναι ως εξής: Όχι 61%- Ναι 39%. Στην ερώτηση, «ποια η θέση σας για τις αποκοπές μισθών ως μέτρο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας;», οι απαντήσεις καταγράφουν τα εξής αποτελέσματα: Θετική 9%- Μάλλον θετική 13% -Μάλλον αρνητική 21%- Αρνητική 57%.

  Στην ερώτηση, κατά πόσο σε ένα χρόνο από σήμερα η οικονομία της Κύπρου θα είναι καλύτερη, χειρότερη ή θα παραμείνει η ίδια, οι απαντήσεις διαμορφώνουν το εξής σκηνικό: Χειρότερη 39%. Το ίδιο 42%. Καλύτερη 9%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16-17 Δεκεμβρίου σε παγκύπρια κλίμακα, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, με δείγμα 600 άτομα. Οι συνεντεύξεις έγιναν τηλεφωνικά με δομημένο ερωτηματολόγιο.

  Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα