Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ την αποφυλάκιση Χοντορκόφσκι

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ την αποφυλάκιση Χοντορκόφσκι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαιρέτισε χθες Παρασκευή την αποφυλάκιση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, του γνωστότερου κρατούμενου της Ρωσίας και δριμύ επικριτή του Κρεμλίνου, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την ρωσική πολιτική επιλεκτικών διώξεων.

Χθες το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το προέδρικό διάταγμα για την απονομή χάριτος στον άλλοτε μεγιστάνα των πετρελαίων και μέσα σε λίγες ώρες ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έφθασε στη Γερμανία ύστερα από δέκα χρόνια στη φυλακή.

“Χαιρετίζουμε την απονομή χάριτος και την αποφυλάκιση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι”, αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Τζον Κέρι κ��ι προσθέτει: “Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα δικαιώματα όλων των Ρώσων να ασκούν τις ελευθερίες της έκφρασης, της συνεργασίας, της συνάθροισης, των πεποιθήσεων, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις. Αυτά τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα από το Ρωσικό Σύνταγμα καθώς και από διεθνείς συμφωνίες, στις οποίες συμμετέχει η Ρωσία. Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν σφόδρα τη Ρωσία να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις και να θεσπίσει ένα διαφανές, ανεξάρτητο και αξιόπιστο δικαστικό σύστημα, το οποίο θα στηρίζει τις δεσμεύσεις του ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ισονομία”.

Η αποφυλάκιση του Χοντορκόφσκι, ο οποίος εκρατείτο σε φυλακή της βορειοδυτικής Ρωσίας από το 2003, έγινε με μεσολάβηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκέσνερ. Ο Μιχάηλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος εθεωρείτο κάποτε ο πλουσιότερος και ισχυρότερος άνδρας της Ρωσίας, συνελήφθη το 2003 και καταδικάσθηκε το 2005 σε κάθειρξη οκτώ ετών για φορολογικές απάτες.

Η ποινή του μετατράπηκε σε κάθειρξη συνολικά 14 ετών έπειτα από μία δεύτερη δίκη το 2010 για «κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα 23,5 δισ δολαρίων».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ