Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν

Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

 

Ακόμη κι αν πρόκειται για… ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε δύο μισητούς εχθρούς, ακόμη κι αν όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία ήταν μέρος ενός σχεδίου για το πολιτικό… ξεγύμνωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βέβαιο είναι ότι το σκάνδαλο με τις μίζες έχει δημιουργήσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση. 

Κουτιά που αντί για παπούτσια περιείχαν εκατομμύρια, απομακρύνσεις υψηλόβαθμων αστυνομικών, χειροπέδες σε γιους υπουργών του και δεκάδες προσαγωγές συνιστούν το σκηνικό των τελευταίων ημερών στη γειτονική χώρα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς. Η έρευνα που διεξάγεται στην Τουρκία έχει επικεντρωθεί σε ανθρώπους στο περιβάλλον του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και σε υπουργούς της κυβέρνησής του. Ο Ερντογάν έχει κάνει λόγο για «βρόμικη επιχείρηση», η οποία στρέφεται κατά της κυβέρνησής του. 

Οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος είναι ανάμεσα στους δεκάδες που έχουν προσαχθεί στα τουρκικά δικαστήρια για εξηγήσεις. Η αστυνομία προχώρησε χθες σε οκτώ συλλήψεις ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις μιζών, ενώ 66 οδηγήθηκαν στο δικαστήριο όπου και ανακρίθηκαν. Υπό κράτηση βρίσκονται από την αρχή της εβδομάδας δημοτικοί άρχοντες, μεγαλοεπιχειρηματίες και πολλοί άλλοι.

Ακόμη, οι αρχές απομάκρυναν από τα καθήκοντά τους συνολικά 14 υψηλόβαθμους αστυνομικούς στην Άγκυρα, ενώ τους αντικατέστησαν άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν και άλλες δέκα απομακρύνσεις αστυνομικών στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού, Χουσεΐν Τσαπκίν. Νομικοί ανέφεραν οι εκκαθαρίσεις αυτές έχουν να κάνουν με παρέμβαση στην δικαστική έρευνα και απόπειρα συγκάλυψης. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πίσω από την έρευνα που στρέφεται σαφέστατα εναντίον του κυβερνώντος κόμματος κρύβεται η άγρια έχθρα ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Φεθουλάχ Γκιουλέν, έναν πρώην ιμάμη που έχει εξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μέλη του κινήματος του Γκιουλέν έχουν θέσεις – κλειδιά στην αστυνομία, την δικαιοσύνη, ακόμη και στο ίδιο το κόμμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας. 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, καθώς οι υπουργοί του στοχοποιούνται διαρκώς στην έρευνα που διεξάγεται και έχει ήδη δημιουργηθεί μία βαθιά πληγή στην εικόνα της τουρκικής κυβέρνησης. Άλλοι πάλι εξηγούν ότι οι έρευνες στρέφονται σε συγγενικά πρόσωπα του Ερντογάν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία σε πλήρη αποσταθεροποίηση.   

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ