Την Άνοιξη η απόφαση για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο

Την Άνοιξη η απόφαση για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο

 

Η κυπριακή κυβέρνηση θα αποφασίσει την Άνοιξη κατά πόσο θα προχωρήσει κατά προτεραιότητα στην άντληση πετρελαίου ή φυσικού αερίου, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι μέχρι τότε θα γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία, από την ανάλυση των δεδομένων σχετικά με το πετρέλαιο, τα οποία συγκέντρωσε η Noble Energy.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, που τυγχάνουν επεξεργασίας, το τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ είναι δυνατό να περιέχει μέχρι και 1.5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Με βάση τις τρέχουσες τιμές, το μερίδιο της κυβέρνησης στο πετρέλαιο ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι σε τόσο πρώιμα στάδια, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μόλις 20% μέχρι 30% και γι’ αυτό το λόγο η Noble, στην αρχική της παρουσίαση, ανέφερε ότι δεν έχει υπολογιστεί το ποσοστό του ρίσκου. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, οι μόνες πληροφορίες που υπάρχουν είναι τα σεισμογραφικά δεδομένα, γεγονός το οποίο περιορίζει τις πιθανότητες εντοπισμού και εξόρυξης πετρελαίου.

Ο υπουργός Εμπορίου, ανέφερε, παράλληλα, ότι τα δεδομένα, τα οποία υπάρχουν ενώπιον μας, για την ώρα, είναι η επιβεβαιωμένη ανακάλυψη για φυσικό αέριο και οι προοπτικές για πετρέλαιο. «Γι’ αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να προτρέχουμε, γιατί αν και τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά για να μπορέσει κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι υπάρχει πετρέλαιο, ποιες είναι ποσότητες και εάν μπορεί να αντληθεί» είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ