ΗΠΑ: Σύσταση επιτροπής για τις παρακολουθήσεις

ΗΠΑ: Σύσταση επιτροπής για τις παρακολουθήσεις

Μια εξωτερική επιτροπή, που διορίστηκε από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να επανεξετάσει τις επιχειρήσεις υποκλοπών της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, συνέστησε την Τετάρτη νέα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούνται προτού οι ΗΠΑ διατάζουν την παρακολούθηση ξένων ηγετών, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε επιχειρήσεις παρακολούθησης ξένων ηγετών, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να προσδιορίζουν εάν υπάρχουν άλλοι τρόποι για την απόκτηση των αναγκαίων πληροφοριών και να κάνουν εκτιμήσεις σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να επέλθουν εάν τα προγράμματα αυτά αποκαλυφθούν, αναφέρει η επιτροπή σε μία από τις 46 συστάσεις της.

Η επιτροπή, τα μέλη της οποίας συναντήθηκαν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, συνέστησε επίσης ότι πρέπει να τεθούν όρια στα αμερικανικά προγράμματα της κυβέρνησης που συλλέγουν «μεταδεδομένα» από τα δισεκατομμύρια των τηλεφωνικών κλήσεων. Σύμφωνα με τις συστάσεις της επιτροπής, αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να αποθηκεύονται από ιδιωτικές εταιρείες ή τρίτα μέλη ώστε η κυβέρνηση να πραγματοποιεί αναζητήσεις μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο και αφορά σε λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Κατά γενικό κανόνα, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επιτρέπει τη συλλογή και αποθήκευση μαζικών, μη-δημόσιων προσωπικών πληροφοριών Αμερικανών πολιτών ώστε μακροπρόθεσμα να υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης των δεδομένων αυτών ανά πάσα στιγμή», αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφέρεται επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να διερευνήσει τις συμφωνίες γύρω από τις πρακτικές κατασκοπείας «με ορισμένες συμμαχικές κυβερνήσεις».

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Ομπάμα δεν θα κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με αυτές τις συστάσεις έως ότου πάρει μια απόφαση σχετικά με το ποιες από αυτές θα υιοθετηθούν από την αμερικανική κυβέρνηση τον επόμενο μήνα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ